п’ятниця , 03.05.2024

2,43 проміле: у Галичі водій зі злості напився, бо поламалася вантажівка

У Галичі водію вантажівки «Renault Premium»  присудили 17000 гривень штрафу через п’яну їзду. Але…

Водій подав апеляцію та виграв, оскільки судове засідання, після якого винесли постанову, відбулося без участі його та захисника, що порушило його право на захист.

Як випливає із постанови Галицького райсуду від 24 листопада 2021, 7 травня 2021 року о 16 год. 54 хв. на автодорозі Н-09 № 337 км. Мукачево – Львів водій керував «Renault Premium»в стані алкогольного сп’яніння. Огляд на стан сп’яніння проводили зі згоди водія із застосуванням приладу «DRAGER». Алкотестер показав результат 2,43 проміле, що в 12 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

Однак у суді водій вину заперечив. Сказав, що на об`їзній дорозі міста Галича, на підйомі вийшло з ладу щеплення, не міг рушити. Тому подзвонив підприємцю, на якого працював, та повідомив про поломку. Коли ж роботодавець звинуватив його в поломці і сказав ремонтувати авто за свій рахунок, то водій розізлився та випив  спиртне, яке придбав дорогою собі на вечір. Далі під’їхали поліцейські та звинуватили у нетверезій їзді.
Патрульний поліцейський у поясненнях до справи вказав, що помітив як на об’їзній дорозі міста Галич вантажний автомобіль на підйомі рухається заднім ходом вниз. Поліцейський під’їхав до водія та намагався допомогти порадами, як правильно рушити. Згодом правоохоронець помітив, що водій перебуває у стані сп’яніння.

Відтак Галицький районний суд, після дослідження матеріалів справи, прийшов до висновку, що вина водія вантажівки повністю доведена зібраними доказами. У підсумку суд визнав винним водія вантажівки та призначив 17000 гривень штрафу з позбавленням права керування на рік.

З таким рішення суду водій не погодився та подав апеляцію. У скарзі постанову Галицького суду назвав незаконною, прийнятою із значними порушеннями процесуальних норм. Водій заявив, що справу 24 листопада 2021 року було розглянуто без його участі і участі його захисника.

Причому, суддя проігнорував клопотання його захисника про перенесення судового засідання, а копію постанови він отримав з запізненням 7 грудня 2021 року. Тому він звернувся до апеляційного суду про поновлення апеляційного строку. Суд 29 грудня поновив строк апеляційного оскарження та, дослідивши матеріали справи, погодився із доводами апелянта про недоведеність його вини.

Сказав, що розгляд справи без водія та захисника є порушенням права на захист та що суд 1-ї інстанції не перевірив правильність складання протоколу. Тому задовольнив апеляційну скаргу, скасував постанову суду 1-ї інстанції та закрив провадження у справі за  відсутністю в діях складу адмінправопорушення за ч.1 ст. 130 КУпАП.

Читайте також:
2,56 проміле: у Галицькому районі спіймали п’яного водія, але не змогли його покарати