четвер , 02.05.2024

2,4 проміле: у Бурштині спіймали дуже п’яного водія, але суд не зміг його покарати

Галицький районний суд розглянув справу щодо водія, на якого поліцейські склали адміністративний протокол за нетверезе керування транспортним засобом.

драгер, алкотестер

Як вбачається із матеріалів, факт порушення було зафіксовано 19 вересня 2021 року у місті Бурштин. Ввечері, близько 22.00, на вулиці Бандери поліцейські зупинили водія автомобіля “ЗАЗ 110308” (“Славута”), який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці зупинки у присутності двох свідків. Алкотестер показав результат 2,41 проміле, що у 12 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

Водій з отриманим результатом не погодився, але і від проходження повторного огляду у медичному закладі теж відмовився.

На порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

За скоєне йому загрожував штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судове засідання водій не з’явився, але натомість його адвокат подала клопотання про закриття справи у зв’язку з відсутністю складу порушення. Мовляв, поліцейськими було порушено процедуру огляду, а також не представлено доказів законності зупинки водія. А представлений до суду відеосюжет не містить усіх обставин документування виявленого.

Нагадаємо, зараз огляд на стан сп’яніння може проводитися і без свідків, якщо їх важко залучити, але тоді обов’язково має здійснюватися безперервний відеозапис процедури огляду. Якщо є свідки, тоді безперервність відеозапису не є обов’язковою умовою.

В даному випадку поліцейські здійснили відеозапис огляду, але він не є повним і безперервним. Проте огляд вони проводили у присутності двох свідків.

Досліджуючи матеріали справи, суд прийшов до висновку, що “у поліцейських була можливість застосування технічних засобів відеозапису. Законодавчих передумов для обов’язкового залучення свідків не було”.

Натомість, з сюжету відеозапису судом встановлено, що водій заперечував факт вживання алкоголю. В заклад охорони здоров’я для проведення медичного огляду їхати відмовлявся. Сюжет відеозапису не містить обставин складення протоколу та інших матеріалів в яких відображено позицію водія в частині згоди з результатами огляду на стан сп’яніння.

Відтак, Галицький районний суд постановив справу за ч. 1 ст. 130 КУпАП щодо водія “Славути” закрити у зв’язку з відсутністю складу порушення. Постанова судді 4 січня 2022 року набрала законної сили.

Читайте також:
2,08 проміле: у Більщівцях безпідставно зупинили п’яного водія “Таврії”. Як його покарали?