середа , 08.05.2024

Зареєстрували проєкт закону: у Раді хочуть підвищити оклад поліцейським

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується встановити, що посадовий оклад поліцейських не може становити менш як 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що у 2022 році становитиме 24,8 тисячі гривень.

зарплата

Про це йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту №6506-1 від 6 січня 2022 року.

Основою для грошового забезпечення поліцейських є посадові оклади. Окрім них, є також щомісячні надбавки за вислугу років, доплати за спеціальне звання, за роботу з держтаємницею, за науковий ступінь та/або вчене звання.

Однак автори законопроєкту вказують, що розміри окладів були встановлені ще у 2015 році та фактично є незмінними з того часу.

Наприклад, посадовий оклад оперуповноваженого, дільничного офіцера поліції або інспектора патрульної поліції не перевищує 2,5 тисячі гривень.

Так, депутати хочуть ухвалити, що оклад поліцейських не може становити менш як 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня 2022 року, тобто 24 810 гривень.

Про зарплати поліцейським

Голова Національної поліції Ігор Клименко заявив, що зарплата правоохоронців «має бути співмірною щодо ризиків».

«Кожен знає, що питання заробітної плати завжди було чи не найбільш чутливим для поліцейських. Упродовж минулого року ми знаходили можливості покращувати ситуацію із додатковими виплатами», ㅡ сказав Клименко та додав, що на так звану 13-ту зарплату грошей не було передбачено.

Він заявив, що уряд вже виділив поліції гроші для поетапного підвищення виплат поліцейським із січня. Першу підвищену зарплатню вони отримають вже наприкінці місяця.

Зокрема, за словами Клименка, передусім зарплати зростуть у патрульних, спецпризначенців та поліцейських, які несуть службу в зоні ООС. Наступне підвищення очікується у квітні.

Клименко наголосив, що керівники Нацполіції, структурних та територіальних підрозділів підвищення зарплат не отримають.

«Хочу підкреслити, що суттєве підвищення зарплати всім працівникам поліції ㅡ надскладне питання. В сьогоднішніх умовах це надвелике навантаження на бюджет. Однак, крок за кроком, ми це отримаємо», ㅡ написав Клименко.

Читайте також:
На Прикарпатті напередодні Різдва двох дітей забрали з дитбудинку (ФОТО)