п’ятниця , 29.03.2024

У Верховині чоловік розплатився у двох аптеках та одному магазині фальшивими грошима

На Івано-Франківщині судили чоловіка, що розплатився у двох аптеках та одному магазині фальшивими грошима. Обвинуваченому дали умовне покарання.

Про це йдеться у вироку Верховинського райсуду від 28 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженець Чернівців, одружений, з вищою освітою, має на утриманні неповнолітню дитину, непрацюючий, раніше не судимий.

Як випливає із матеріалів справи, обвинувачений мав п’ять підроблених банкнот номіналом 1000 грн. 26 вересня 2020 року він з Чернівців перевіз їх у Верховину, де почергово завітав у дві аптеки. Там чоловік купував ліки на 120-180 грн та розплачувався у кожній підробленою тисячею. Далі, 2 березня 2021 року, обвинувачений перевіз гроші у с.Ільці Верховинського району, де придбав у магазині продуктів на 256 грн, розплатившись, знову ж таки, фальшивкою.

Такі дії були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 199 КК, ч.2 ст. 199 КК “Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї”.

У суді обвинувачений вину повністю визнав. Розповів, що у 20-х числах вересня він обміняв 200 доларів на Калинівському ринку у Чернівцях та отримав 5 тис. грн, тобто п’ять купюр номіналом по тисячі кожна. Дорогою додому зайшов у магазин, щоб купити продуктів.

Втім під час розрахунку продавець повідомив йому, що гроші фальшиві. Відтак він повернувся на ринок, щоб знайти того чоловіка, що обмінював валюту, але не знайшов його. Ходив також шукати його і наступного дня, але безрезультатно. Згодом поїхав з тими грішми на Івано-Франківщину.

Обвинувачений також зазначив, що уже відшкодував потерпілим завдану шкоду та просив його не садити до в’язниці, оскільки має на утриманні неповнолітню дитину та 73-річну матір. Не садити його просили суд і самі потерпілі, які заявили про відсутність будь-яких претензій до нього.

Як результат розгляду справи – суд прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого, визнав його винуватим, присудив у підсумку за двома статтями 5 років тюрми без конфіскації майна. Але на підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання та призначив 3 роки іспитового строку. Вирок поки що законної сили не набрав.

Діана БОЙКО

Читайте також:
На Прикарпатті двоє підлітків пішли щедрувати та викрали у господаря будинку 4000 грн