субота , 27.04.2024

У Косові судили уролога, який під час операції пошкодив сечовий міхур пацієнта

На Косівщині судили уролога, який під час операції на простаті у пацієнта пошкодив сечовий міхур. За якийсь час стан пацієнта ускладнився, він помер.

Медика покарали двома роками заборони займати посаду лікаря, займатись лікарською діяльністю, але звільнили від покарання у зв’язку із закінченням термінів давності.

Про це йдеться у вироку Косівського райсуду від 7 грудня 2021. Фігурант справи – уроженець м.Борислав Львівської області, завідувач урологічним відділенням Косівської ЦРЛ.

Як вбачається із обвинувального акту,  вранці 26 січня 2017 в урологічне відділення Косівської ЦРЛ поступив на стаціонарне лікування чоловік з діагнозом – доброякісна гаперплація передміхурової залози III ступеня. Цього ж дня пацієнта оглянули сумісно разом із завідувачем урологічного  відділення, що прийняв рішення про операційне втручання.

Зокрема, про  проведення трансуретральної резекції передміхурової залози. 26 січня 2017 завідувач урологічного відділення, завідувач відділення анестезіології та медсестра провели провели згадувану операцію. Під час неї обвинувачений спричинив пацієнту інтраопераційне внутрішньоочеревинне ушкодження стінки сечового міхура. Окрім того, лікар мав би у післяопераційний період провести ретроградну цистрографію, але не зробив такої.

Як результат – ушкодження стінки сечового міхура було виявлено із запізненням, через чотири доби та ускладнилось розвитим перитонітом з утворенням нориці тонкого кишечника, евентерації кишечника та поліорганної недостатності, що стало наслідком настання смерті пацієнта 28 лютого 2017 уже в обласній лікарні.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 140 КК, тобто неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого та несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для хворого.

У суді обвинувачений вину не визнав. Сказав, що висловлює жаль з приводу такого наслідку. Розповів, що і як лікували, як пацієнт почувався. Втім зазначив, що виявлений розрив сечового міхура хворого наступив від внутрішньо-черевного тиску після того, як він сходив в туалет. Також обвинувачений не визнав цивільні позови дружина та сина померлого пацієнта.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого. Відтак визнав лікаря винуватим у вчиненні вищезгаданого злочину та призначив покарання у вигляді позбавлення права займати посаду лікаря та займатись лікарською діяльністю терміном на 2 роки. Однак звільнив від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Також суд частково задовольнив цивільні позова потерпілих у справі – родичів пацієнта. Сказав стягнути на їхню користь по 50000 гривень моральної шкоди.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Діана БОЙКО

Читайте також:
Лікар Галицької райлікарні, який попався на хабарі, отримав 25500 гривень штрафу