понеділок , 06.05.2024

У Галичі судили водія автобуса, який у Підкамені важко травмував водія вантажівки

Умовне покарання присудили на Івано-Франківщині водію автобуса, який під час обгону допустив зіткнення із вантажним автомобілем.

Чоловік, перетнувши суцільну лінію, обганяв легківку та вантажівку, але при появі транспорту на зустрічній смузі спробував повернутись у свою та зіткнувся із вантажівкою на своїй смузі.

Про це йдеться у вироку Галицького райсуду від 21 січня 2022 року. Фігурант справи – працює сторожем, із середньою спеціальною освітою, раніше не судимий.

Як випливає із обвинувального акту, аварія трапилась 22 грудня 2018 року близько 22.20 на дорозі «Мукачево-Львів». Обвинувачений їхав «VanHool T-017 Altano» через село Підкамінь у напрямку Львова.  Попереду нього їхали SKODA  та вантажівка “Тата”. Фігурант справи, незважаючи на те, що ділянка з обмеженою оглядовістю, а смуги на проїзній частині розділені суцільною лінією, пішов на обгін.

Коли він майже порівнявся із вантажівкою, то побачив на смузі автівку, що з’явилась з-за повороту та спробував повернутись на свою смугу. Тут зіткнувся із лівою передньою частиною причепа вантажівки.  У результаті зіткнення водій вантажівки отримав тяжкі тілесні ушкодження.

Відтак дії обвинуваченого, водія автобуса, були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 286 КК, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху під час керування транспортним засобом, що спричинило потерпілому тяжке тілесне ушкодження.

Однак в суді водій вину не визнав. Визнав лише той факт, що порушив ПДР України – здійснив обгін у невстановленому місці. Сказав, що транспорт перед ним їхав дуже повільно, тому він і вирішив обганяти. А причиною ДТП стали не його дії, а те, що під час повернення його на смугу, водій вантажівки різко звернув вліво.

Також розповів, що неодноразово пропонував дружині потерпілого матеріальну допомогу, але вона відмовилася та що фактичні витрати на лікування відшкодував.

Все ж суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого зібраними доказами, свідченнями. Відтак визнав його винуватим та присудив 3 роки тюрми з позбавленням права керування на 2 роки, звільнив від відбування основного покарання та призначив 2 роки іспитового строку.

Також суд частково задовольнив цивільний позов потерпілої до обвинуваченого та підприємства, на яке він працював, керуючи автобусом. Зокрема, суд сказав стягнути з підприємства 120000 грн моральної шкоди.

Задовольнив суд і позов підприємства, якому належить вантажівка, до підприємства – власника автобуса – сказав стягнути 23620 грн матеріальної шкоди. Наразі вирок законної сили не набрав.

Читайте також:
Вживав марихуану: суд покарав водія, який у Франківську збив дитину