п’ятниця , 26.04.2024

На Надвірнянщині підліток сів за кермо, щоб виїхати з канави, і отримав протокол за п’яну їзду

Надвірнянський районний суд розглянув справ щодо неповнолітнього, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Жигулі

Як вбачається із матеріалів, випадок трапився у селі Пнів, що поблизу Надвірної.

Працівники поліції зупинили водія автомобіля “ВАЗ 2103” (“Жигулі”), який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Від проходження огляду на стан сп’яніння кермувальник як на місці події, так і у медичному закладі відмовився.

На порушника, а це неповнолітній віком від 16 до 18 років, склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судове засідання юнак не з’явився. Причини своєї неявки не повідомив, тож суд розглянув справу без його присутності.

Досліджуючи матеріали справи, суд звернув увагу на відеозаписи з нагрудних камер поліцейських.

З відеозаписів вбачається, що працівники поліції переслідували автомобіль “ВАЗ 2103”, водій якого не зупинився на законну вимогу правоохоронців.

Переслідування закінчилося тим, що кермувальник заїхав у канаву і там автомобіль застряг. Але навіть ця оказія не зупинила водія – він вийшов з авто і втік з місця події.

Далі з відеозапису вбачається, що через водійські двері з салону авто вийшли кілька пасажирів, бо інше двері були у воді.

Пасажири опинилися по один бік канави, поліцейські – по другий. На прохання поліції один з юнаків перейшов через канаву, і після спілкування з правоохоронцями сів за кермо і спробував виїхати з води. Але автомобіль усіма колесами занурився у воду, після чого юнак вийшов з салону транспортного засобу і згодом отримав протокол за нетверезу їзду.

За нетверезе кермування закон дозволяє за певних обставин для неповнолітніх віком від 16 до 18 років призначати покарання у вигляді попередження.

Отож врахувавши обставини події та вік порушника, Надвірнянський районний суд постановив юнака визнати винним у вчиненні порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП, і вирішив застосувати до нього захід впливу у вигляді попередження. Постанова судді уже набрала законної сили.

Читайте також:
2,99 проміле: у Снятині водій заплутав поліцейських і не отримав штрафу за п’яну їзду