субота , 20.04.2024

2,99 проміле: у Снятині водій заплутав поліцейських і не отримав штрафу за п’яну їзду

Снятинський районний суд розглянув справу щодо водія, який керував автомобілем у стані сильного алкогольного сп’яніння.

проміле, алкоголь

Як вбачається із матеріалів, факт порушення було зафіксовано іще 15 травня 2021 року, втім рішення суду оприлюднено лише наприкінці грудня.

Так ось, у Снятині на вулиці Шевченка працівники поліції зупинили водія автомобіля, який перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

На кермувальника поліцейські склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортним засобом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У протоколі зазначається, що водій від проходження огляду на стан сп’яніння відмовився в установленому законом порядку, чим порушив п. 2.5 Правил дорожнього руху.

У судове засідання водій не з’явився, тому суд розглянув матеріали без присутності особи, яка притягується до відповідальності.

Дослідивши матеріали справи, в тому числі й відеозапис з місця події, суд звернув увагу на те, що водій на місці зупинки таки проходив огляд на стан сп’яніння.

Алкотестер показав результат 2,99 проміле, що у 15 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

Кермувальник з отриманим результатом не погодився і виявив бажання проїхати у медичний заклад для повторного огляду. Потім передумав і погодився з отриманим результатом.

Також до матеріалів справи додана роздруківка алкотестеру із вказаним отриманим результатом.

Тобто водій порушив п. 2.9а Правил дорожнього руху (заборона нетверезому сідати за кермо), а поліцейські у протоколі вказали, що він порушив п. 2.5 ПДР (відмова від проходження огляду на стан сп’яніння). Неправильність вказаного пункту порушення і вплинула на остаточне судове рішення.

Слід зауважити, що дана справа відправлялася судом у поліцію на доопрацювання, але, схоже, так і не була доопрацьована.

Відтак, Снятинський районний суд постановив адміністративну справу щодо водія закрити у зв’язку з відсутністю в його діях порушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Цікаво, що цей же водій у листопаді 2021 року попався нетверезим у Кіцманському районі Чернівецької області і там вчинене порушення йому не зійшло з рук. У грудні він отримав покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Читайте також:
У лікарні померла дівчинка, яка на Надвірнянщині потрапила у ДТП