субота , 20.04.2024

У Верховині чоловік, який давав поліції хабара, отримав 17000 гривень штрафу

17000 гривень штрафу присудили чоловіку на Івано-Франківщині через  пропозицію надати поліції 2700 грн.

Хабар чоловік запропонував, аби відкупитись від відповідальності за дрібну крадіжку. Про це йдеться у вироку Верховинського райсуду від 10 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженця с. Полянки Верховинського району, неодружений, непрацюючий, з повною загальною середньою освітою, не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, працівники Верховинського райвідділення поліції Головного управління Нацполіції в Івано-Франківській області проводили перевірку за фактом вчинення обвинуваченим  адмінправопорушення за ст. 51 КУпАП “Дрібне викрадення чужого майна” 25 червня 2021 в смт. Верховина по вул. Набережна.

У результаті чого 26 червня обвинуваченого було запрошено у службовий кабінет. Там він поклав 2700 грн під документи на робочий стіл працівника поліції, аби той не складав на нього адмінпротокол за крадіжку. Той відмовився, повідомив начальнику і т.д.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 369 КК, тобто пропозиція та надання службовій особі неправомірної вигоди за не вчинення нею в його інтересах дій з використанням наданого їй службового становища.

У суді він визнав провину, розкаявся. Розповів, що 25 червня був у парку в смт Верховина. На одній із лавочок побачив куртку, звідки викрав гаманець із 60 грн. Через який час до нього підійшли правоохоронці, запитали, що він тут робить, адже розшукували людину, яка вчинила крадіжку. Він зізнався, гаманець із 60 грн віддав.

На наступний день до нього зателефонував працівник поліції та запросив для складання матеріалів за фактом крадіжки. Побоюючись, що його буде притягнуто до відповідальності за крадіжку, з дому взяв кошти в сумі 2700 грн. та пішов до поліції. Також розповів, що періодично їздить на заробітки до Чехії, тому просив суворо не карати, а призначити штраф, щоб міг поїхати закордон.

Зважаючи на визнання вини та позицію інших учасників справи, суд визнав недоцільним дослідження доказів щодо обставин справи, які ніким не оспорюються. Він визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину за ч.1 ст. 369 КК та присудив 17000 гривень штрафу.

Вирок поки що законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

До слова, постановою Верховинського райсуду від 30 червня його також визнано винуватим  у дрібній крадіжці та оштрафовано на 170 грн.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Тисмениці за крадіжку вантажівки зловмисник отримав 17000 гривень штрафу