четвер , 02.05.2024

У Калуші за викрадення людини зловмисник отримав три роки тюрми

На Івано-Франківщині судили чоловіка, обвинуваченого у викраденні за змовою з групою осіб людини.

наручники

У потерпілого вимагали спершу повернути неіснуючий борг, згодом – переписати своє авто. Обвинуваченому присудили три роки тюрми.

Про це йдеться у вироку Калуського міськрайонного суду від 7 грудня 2021. Фігурант справи – із середньою освітою, одружений, має на утриманні одну неповнолітню дитину, непрацюючий, неодноразово судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, 10 квітня 2019 обвинувачений разом з п’ятьма особами та ще з однією, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, на автівках «AudiA6» та  «ВАЗ 2108» приїхали під будинок потерпілого у смт Войнилів.

Обвинувачений зателефонував йому та викликав на розмову. Коли чоловік вийшов, то один із групи висунув вимогу віддати 10000 гривень неіснуючого боргу. Коли ж потерпілий почав заперечувати існування боргу, він почав йому погрожувати.

Надалі, 12 квітня, група уже на автівках «ВАЗ 2108» та «Mercedes-Benz» знову прибули до будинку потерпілого, дочекались його появи у дворі та вимагали повернення уже 50000 грн. неіснуючого боргу, мовляв з неустойкою за невчасне повернення. Коли ж потерпілий спробував пройти до свого будинку, то один з групи вдарив його в голову, після чого накинулись й інші, почали бити в різні частини тіла.

Потім закинули в багажник “Mercedes-Benz”, і поки машина виїжджала з двору на вулицю, били кришкою багажника потерпілого по ногах. Після чого пересунули його на заднє сидіння авта та вивезли у гаражний кооператив розташований у місті Калуш.

За кермом «Mercedes-Benz» був обвинувачений. Дорогою особа, матеріали щодо якої виділені в окреме провадження, погрожував потерпілому вбивством, поча демонструвати ніж. У той же час обвинувачений,  відповідно до отриманої ним ролі, почав вимагати у потерпілого передати їм 250 тис. грн або належний йому «Lexus RX 300».

Таку ж вимогу висунув обвинувачений по телефону і дружині потерпілого. Далі, потерпілого перемістили у гараж, яким користувався обвинувачений. Потерпілому погрожували помістити його у погріб, били та знову таки вимагали віддати або 250 тис. грн або авто.

Коли ж “банда” була викрита поліцією, то її учасники погрожуючи своїми жестами та висловами, змусили написати потерпілого боргову розписку, що він начебто позичив 250 тис. грн на придбання «Lexus RX 300», і у випадку неповернення боргу, віддасть авто. Також змусили потерпілого повідомити поліції про відсутність будь-яких протиправних посягань на його волю та здоров`я з їхньої сторони.

Окрім  того, як пише у вироку, 31 липня 2012 року обвинуваченого було засуджено за ч. 2 ст. 307, ст. 69, ч. 2 ст. 309, 70, 71 КК України до 5 років 3 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна.

У червні 2017 ухвалою суду обвинуваченому, який після одруження навіть змінив своє прізвище, встановили адміннагляд строком на 1,5 року та заборонили залишати помешкання з 22-ї до 6-ї ранку, заборонити відвідувати усі місця, де продають на розлив алкоголь, обмежили виїзд за межі району, зобов’язали відмічатись у поліції тричі на місяць.

Після звільнення з в’язниці він прибув для реєстрації у поліції в Калуші, де його попередили про кримінальну відповідальність за порушення правил адміннагляду.  Однак він ці правила порушив і навіть встиг у грудні 2017 побувати у місті Надвірна та пограбувати там квартиру.

Відтак дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за  ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 189, ст. 395 КК України, тобто викрадення людини за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалося заподіянням потерпілому фізичних страждань та вчинення вимоги передачі чужого майна чи права на майно з погрозою насильства над потерпілим,  обмеженням прав, свобод за попередньою змовою групою осіб, а також – самовільне залишення місця проживання з метою ухилення від адміністративного нагляду.

У суді обвинувачений вину визнав.  Підтвердив, що він вчинив дані злочини. Просив суворо не карати.

Потерпілий подав до суду заяву, у якій попросив розглядати справу без нього і у питанні призначення покарання поклався на думку суду.

Зважаючи на визнання вини і позицію інших учасників справи, суд не став досліджувати докази по стосовно фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються. Обмежився допитом обвинуваченого.

Як результат розгляду справи – суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні згадуваних злочинів. За викрадення присудив 2 роки тюрми, за вимагання – 3, за порушення правил нагляду – шість місяців арешту.

На підставі ч.1 ст. 70 КК,  шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, визначив остаточне покарання у вигляді трьох років тюрми. Строк відбування покарання сказав рахувати з часу фактичного затримання – з 15 квітня 2021 року. До набуття вироком законної сили фігурант і далі перебуватиме під арештом.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також по цій темі:
Четверо прикарпатців викрали чоловіка і вимагали викуп у розмірі 250000 гривень