четвер , 02.05.2024

У Франківську водій після скоєння ДТП вживав алкоголь. Що йому за це було?

Івано-Франківський міський суд призначив покарання для водія автомобіля, який вживав алкогольні напої після скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 26 липня цього року в Івано-Франківську. Близько опівночі на вулиці Автоливмашівська водій легкового автомобіля MERCEDES-BENZ 123 проявив неуважність, не обрав безпечної швидкості руху та з’їхав у кювет.

Внаслідок цього транспортний засіб отримав механічні ушкодження. Після скоєння дорожньо-транспортної пригоди водій вживав алкоголь.

У своїх письмових поясненнях кермувальник вказав, що був тверезим. Хотів припаркуватися на узбіччі дороги, але трохи не розрахував і злетів у кювет. А вже опісля цього вживав алкоголь.

Згодом огляд на стан сп’яніння таки проводився. Результат – 1,33 проміле, що майже у 7 разів вище допустимої норми.

На порушника склали два адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до дорожньо-транспортної пригоди) і за ч. 4 ст. 130 КУпАП (вживання алкогольних напоїв після ДТП або після законної зупинки поліцейськими до проведення огляду на стан сп’яніння).

У судовому засіданні водій своєї провини не визнав. Пояснив, що автомобіль був пошкоджений іще до того, як він з’їхав ним у кювет. Факт вживання алкоголю після даної події не заперечив, однак заперечив факт вчинення ДТП та пошкодження транспортного засобу.

Таким чином водій заперечував факт порушення за ст. 124 КУпАП, а якщо не було ДТП, то й не було обмежень чому не можна вживати алкоголь, тобто відповідно не було порушення за ч. 4 ст. 130 КУпАП.

Втім, дослідивши матеріали справи, Івано-Франківський міський суд прийшов до висновку, що в діях водія таки вбачаються ознаки інкримінованих йому порушень.

Відтак, суд постановив водія автомобіля “Мерседес” визнати винним і призначив йому покарання у вигляді штрафу розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Водій не погодився із цим рішенням та подав апеляційну скаргу. Однак Апеляційний суд постанову суду першої інстанції залишив без змін.

Читайте також:
У Франківську за п’яну їзду водій отримав 51000 грн штрафу з конфіскацією авто