четвер , 25.04.2024

Мотоцикліст, який на Городенківщині збив дівчину, отримав два місяці арешту

Два місяці арешту присудили мотоциклісту, що  наїхав на неповнолітню. Дівчина отримала травми середньої тяжкості.

Про це йдеться у вироку Городенківського райсуду від 6 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженець села Лука, Городенківського району Івано-Франківської області, з професійно-технічною освітою, неодружений, непрацюючий, раніше не судимий.

Як вбачається із обвинувального акту, 25 серпня 2019 року о 2.30  обвинувачений рухався мотоциклом ALPHA по вул. Галицькій в с. Семенівка Городенківського району. Причому, мотоцикліст був п’яним, не мав посвідчення на права керування, мотоцикл не був зареєстрованим у визначеному законом порядку і не відповідав вимогам стандартів, що стосується безпеки дорожнього руху, правил технічної експлуатації.

У цей час у попутному з ним напрямку йшло троє неповнолітніх дівчат та один хлопець. На одну із дівчат він і наїхав. Вона отримала закритий перелом обох кісток правої гомілки зі зміщенням відламків.

Такі дії мотоцикліста були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1ст. 286 КК, як порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспортного засобу, що спричинило потерпілій середньої тяжкості тілесне ушкодження.

У суді обвинувачений вину визнав частково. Сказав, що збитків потерпілій не відшкодував, бо не працює. Цивільний позов визнав, однак  сказав, що коштів на відшкодування шкоди не має і просив не позбавляти його волі.

Розповів, що ввечері у барі села Семенівка випив три пляшки пива. Близько 2-ї ночі сів на мотоцикл і поїхав у село Раковець. Стверджував, що дорогою його засліпило зустрічне авто і щоб уникнути зіткнення, він вивернув кермо і в той момент, втративши керованість мотоциклом, не розуміючи як, вчинив наїзд на дівчину.

Не зважаючи на часткове визнання вини, суд прийшов до переконання про її доведеність зібраними доказами, показами потерпілої, свідків та ін. Зокрема, потерпіла у присутності матері давала свідчення, що з друзями йшла із с. Семенівка по вул.Галицькій у сторону с. Раковець.

На вулиці було світло, була місячна ніч. Почула звук, як їде мотоцикл, і тут відчула удар. Лежачи на узбіччі дороги, побачила, як обвинувачений перетягував мотоцикл з лівого краю дороги, де вона лежала, на правий край дороги. Пояснила, що обвинувачений відразу після наїзду підійшов до неї, щось говорив, просив вибачення, і під час розмови від нього було чути алкоголем.

Як результат розгляду справи – суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні згадуваного злочину та присудив два місяці арешту. Суд врахував, що вчинений злочин відповідно до ст.12 ККУ в чинній редакції на момент його здійснення, є злочином невеликої тяжкості та часткове визнання вини фігурантом справи.

Також суд задовольнив цивільний позов потерпілої, ухваливши стягнути з обвинуваченого 17 тисяч гривень майнової шкоди та 15 тисяч гривень моральної.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Франківську судили уродженця Городенки, який викрав автомобіль з допомогою евакуатора