четвер , 28.03.2024

У Франківську судили уродженця Городенки, який викрав автомобіль з допомогою евакуатора

На Прикарпатті судили чоловіка за викрадення чужої автівки з допомогою евакуатора. Обвинувачений отримав умовне покарання.

Про це йдеться у вироку Івано-Франківського міського суду від 2 грудня 2021 року. Фігурант справи – уродженець міста Городенка, із середньою освітою, офіційно непрацюючий, раніше судимий – 12 травня 2020 року вироком Калуського райсуду за ч.1 ст. 289 КК “Незаконне заволодіння транспортним засобом” оштрафований на 17000 гривень.

Як випливає із обвинувального акту, злочин трапився 12 квітня 2021 року в Івано-Франківську. В обідню пору біля будинку на вул. Береговій,32 обвинувачений побачив  припаркований автомобіль “ВАЗ 2105”.

Він замовив послугу евакуатора для транспортування цього авта до території ТОВ “Вторчермет” задля подальшої утилізації. Близько 14.20 авто завантажили на причіп та відвезли за наданою адресою.

Згідно з висновком експерта, середня ринкова ціна автомобіля марки «ВАЗ 2105», 1988 року виготовлення, з урахуванням основних особливостей його фактичної комплектності  становила на той час 20480 гривень.

Дії обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.2 ст. 289 КК, тобто заволодіння транспортним засобом, повторно. У суді він свою вину визнав, розкаявся.  Пояснив, що побачив автомобіль, за яким ніхто не дивився тривалий час. Спитав у жінки, яку побачив неподалік авта, хто власник цього авто, на що вона вказала, що не знає і автомобіль вже давно там стоїть в такому стані. Він подумав, що автомобіль безхозний і його можна здати на металобрухт.  Також фігурант справи просив врахувати той факт, що наразі відшкодував завдану шкоду потерпілому і що його дружина вагітна і чекають дитину.

Зважаючи на визнання вини і позицію інших учасників справи, суд обмежився допитом обвинуваченого, дослідженням письмових доказів, які характеризують його особу, дають можливість вирішити долю речових доказів та питання процесуальних витрат. Дослідження доказів стосовно фактичних обставин провадження, які ніким не оспорюються, суд визнав недоцільним.

Відтак прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого, визнав його винуватим у вчиненні злочину за ч.2 ст. 289, присудив п’ять років тюрми без конфіскації майна. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання, призначивши 2 роки іспитового строку.

Наразі вирок законної сили не набрав. Оскаржити його можуть протягом 30 днів з дня проголошення.

Читайте також:
У Драгомирчанах п’яний чоловік на краденому автомобілі скоїв ДТП