четвер , 18.04.2024

2,57 проміле: на Тлумаччині зять приїхав до тещі, скоїв ДТП і отримав 17000 грн штрафу

Тлумацький районний суд призначив покарання для водія, який керував автомобілем у стані алкогольного сп’яніння і скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

алкоголь, драгер

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 15 вересня цього року у селі Кутище, що на Тлумаччині. Вранці, близько 10.00, водій легкового автомобіля “Фольксваген Гольф” не оцінив дорожньої обстановки, не обрав безпечної швидкості руху і при розвороті автомобіля допустив зіткнення з огорожею.

Внаслідок автопригоди і автомобіль, і огорожа отримали пошкодження. Водій залишив місце події і перебував за кермом у стані алкогольного сп’яніння.

Алкотестер показав результат – 2,57 проміле, що майже у 13 разів вище допустимої норми і це вважається сильним ступенем алкогольного сп’яніння.

На порушника склали три адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення ДТП), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця автопригоди) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування транспортним засобом).

У судовому засіданні водій “Фольксвагена” своєї провини не визнав. Пояснив, що цього дня він попросив сусіда, аби той сів за кермом його автомобіля, бо треба було поїхати до тещі в село Кутище і забрати дітей.

Приїхали, зайшли до тещі на подвір’я, але автомобіль при цьому не закрили. А тим часом діти сіли в авто, спустили ручне гальмо і автомобіль покотився. Власник “Фольксвагена” каже, що застрибнув в салон транспортного засобу, натиснув на гальма, але автомобіль заїхав у паркан сусідів, які живуть навпроти тещі. Після цього розвернув машину та від’їхав вбік.

Із будинку вийшла сусідка, паркан якої було пошкоджено. Чоловік каже, що домовився із нею про те, що купить бляху та відремонтує паркан.  Остання погодилася, жодних претензій до нього на той час не мала.

Тому він з дітьми сів у салон машини, за кермом уже знову був сусід, якого взяв за водія, і так поїхали додому. Уже вдома з сусідом пили пиво і десь за півтори години приїхали поліцейські.

Чоловік пояснював поліцейським, що за кермом не перебував, мовляв керував автомобілем сусід. Алі ті йому не повірили.

Власник “Фольксвагена” каже, що не заперечував факту вживання алкоголю, але, як стверджує, вживав уже після ДТП. На огляд за допомогою алкотестеру погодився, бо поліцейські дуже сильно на цьому наполягали. Із отриманим результатом був згідний.

Дослідивши матеріали справи, суд не повірив в історію, викладену водієм “Фольксвагена” про його невинуватість. Але для водія це на краще.

Бо вживання алкоголю після ДТП – це теж порушення. Це ч. 4 ст. 130 КУпАП, яка передбачає покарання у вигляді штрафу у розмірі 34000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 3 роки.

Отож, Тлумацький районний суд постановив водія автомобіля “Фольксваген Гольф” визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124, ст. 122-4 і ч. 1 ст. 130 КУпАП, та призначив йому покарання у вигляді штрафу у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

Читайте також:
На Тисмениччині за їзду “під кайфом” водій БМВ отримав 34000 грн штрафу