п’ятниця , 19.04.2024

Житель Прикарпаття, який біля кафе підірвав гранату, отримав 8 років тюрми

Вісім років тюрми присудив Рожнятівський райсуд атовцю, що під час конфлікту з місцевими мешканцями біля кафе у селі Лісна Тарновиця підірвав осколкову гранату.

Лісна Тарновиця

Від вибуху постраждало кілька осіб, один із них помер через місяць у лікарні. Про це йдеться у вироку суду. Як вбачається із обвинувального акту, обвинувачений солдат під час служби в АТО у вересні-грудні 2016 року привласнив бойові припаси та вибухові речовини: осколкову гранату, патрони, тротилові шашки. Їх носив із собою тривалий час. Тоді у травні 2018 року пішов у щорічну відпустку, приїхав додому до дружини і перевіз туди згадувані припаси і речовини.

Надалі, 20 травня, після святкування із кумами та дружиною, пішов до кафе, де трапилась сварка з одним із чоловіків. Із пояснень свідків випливає, що ображений опонент із своїм знайомим вийшли та побили обвинуваченого. Останнього забрали додому, де він помився і повернувся до кафе з гранатою у кишені для пошуку тих людей, які били, лаявся.

Продемонстрував припас, приведений у бойову готовність. Далі інцидент закінчився тим, що  біля вхідних воріт двоє відпочивальників  вмовляли його заспокоїтись та схопили при цьому кисть його правої руки, в якій знаходилася осколкова граната.

Як зазначено в обвинуваченні, далі до воріт підійшла дружина обвинуваченого і вигукнула, що граната – навчальна, тому люди відпустили його. А він кинув її в одного із цих чоловіків, граната відбилась, впала на землю та вибухнула. Внаслідок вибуху постраждали близько десятка осіб та пошкодилось авто, яке стояло неподалік. Один із потерпілих через місяць помер у лікарні.

Такі дії були кваліфіковані органом досудового слідства за п.5, п.8 ч.2 ст. 115 – умисне протиправне заподіяння смерті особі у зв’язку з виконанням цією особою громадського обов’язку, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб; ч.2 ст. 15, п.5, п.8 ч.2 ст. 115 – закінчений замах на умисне протиправне заподіяння смерті особі у зв’язку з виконанням цією особою громадського обов’язку, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб; ч.1 ст. 121 – умисне тілесне ушкодження, небезпечне для життя в момент заподіяння; ч. 4 ст. 296 –  грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалося особливою зухвалістю, пов’язане з опором іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, вчинене із застосуванням предмета, заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень; ч. 1 ст. 263 КК України – незаконне придбання, носіння та зберігання бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.

У суді обвинувачений вину визнав. Однак стверджував, що під час шарпанини  він витягнув руку з кишені, в якій була граната, але чека була на місці. І в якийсь момент відчув хлопок, тобто чека зачепилася йому за палець, поранивши при цьому пальця, впала на землю. Він крикнув, щоб всі лягали і в цей час пролунав вибух.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винним по всім вищезгаданим статтям та присудив у підсумку 8 років тюрми.

Чоловік з 21 травня 2018 року перебуває під вартою, відтак суд ухвалив зарахувати йому один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі з 21 травня по день набрання вироком законної сили.

Вирок поки що законної сили не набрав. На нього подали апеляцію і 4 листопада 2021 відкрито провадження. Потерпілі, до слова, заявили у суді про відсутність претензій матеріального та морального характеру.

Діана БОЙКО

Читайте також по цій темі:
Подробиці вибуху на Прикарпатті: гранату у натовп кинув військовий, який прийшов у відпустку