п’ятниця , 26.04.2024

Житель Прикарпаття торгував зброєю аби заробити собі гроші на операцію

На Прикарпатті інвалід першої групи торгував зброєю аби заробити гроші на операцію

Три роки умовно присудили на Косівщині чоловіку, обвинуваченому у незаконному продажі вогнепальної зброї. Свою діяльність у суді чоловік пояснив потребою коштів на операцію.

Про це йдеться у вироку Косівського райсуду від 1 жовтня 2021. Фігурант справи – пенсіонер, інвалід І групи, не судимий в силу ст.89 КК (погашена).

Як вбачається із обвинувального акту, протягом травня-червня 2020 обвинувачений у селі Космач Косівського району продав  мисливський карабін з оптичним прицілом за 1100 доларів, пістолет ТТ за 1300 доларів,  пістолет ПМ та магазин до пістолета ТТ із 8 патронами за 1350 дол., револьвер системи «Наган» та патрон до нього за 500 дол., 16200 грн. Покупці співпрацювали із поліцією і відразу ж здавали їй зброю. Власне, поліція і видала кошти на закупівлю.

Окрім того, під час затримання обвинуваченого 4 червня 2020 року та проведення обшуку, в його куртці правоохоронці знайшли та вилучили 20 патронів, з яких не придатними для стрільби виявилось шість. У будинку ж правоохоронці знайшли та вилучили пістолет, зовні схожий на авторучку із затвором, два патрони, дві металеві банки з порохом.

Такі дії  обвинуваченого були кваліфіковані органом досудового слідства за ч.1 ст. 263 КК, тобто носіння, зберігання, придбання та збут вогнепальної зброї, бойових припасів та вибухових речовин без передбаченого законом дозволу.

У суді він вину визнав, щиро розкаявся. Підтвердив факти і обставини вчинення кримінальних правопорушень, вказані у обвинувальному акті. Розповів, що продавав зброю, оскільки потребував грошей на операцію для себе (має ряд захворювань очей та ніг) та задля допомоги іншим інвалідам у проведенні операцій і протезування.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Тож визнав його винним за ч.1 ст. 263 КК та присудив три роки тюрми. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування покарання, призначивши три роки іспитового строку. Вирок набрав законної сили 2 листопада.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Косові судили зловмисника, який за фальшиві гроші купив собі автомобіль