четвер , 25.04.2024

За дворазовий підпал будинку сусіда житель Прикарпаття отримав три роки тюрми

На Франківщині судили чоловіка, обвинуваченого у дворазовому підпалі будинку сусідів. За такі дії суд присудив йому три роки тюрми.

підпал будинку

Про це йдеться у вироку Калуського міськрайонного суду. Як вбачається із обвинувального акту, між сусідами, господарства яких були розділені металевою огорожею, склались неприязні стосунки. Час від часу обвинувачений та його сусід сварились. 2 вересня 2020 року дружина сусіда, якій за документами належали будинок та земля, продала їх новому власнику.

Однак домовилась, що свої речі з чоловіком вивозитимуть звідти до  грудня. 27 листопада сусід востаннє заїхав у свій будинок, адже мав завершити вивіз речей. Того ж дня його на подвір’ї побачив обвинувачений, який про продаж будинку новому власнику не знав. І того ж дня, близько 23-ї години, взяв скляну пляшку з-під пива, наповнену невстановленим нафтопродуктом, підпалив та кинув через огорожу у напрямку будинку сусіда. Пляшка розбилась об стіну і вона загорілась. Однак старий власник, який того дня залишився ночувати у будинку, побачив це та самостійно загасив.

З грудня 2021 року у будинок заселився новий власник. Однак у обвинуваченого і з ним склались неприязні стосунки. Відтак 25 квітня близько 14-ї години обвинувачений знову вдався до підпалу сусідського будинку. Зокрема, повторно жбурнув пляшку з підпаленим нафтопродуктом через огорожу. Пляшка розбилась об стіну і стіна загорілась. Однак свідками такого вчинку стали односельчани, які відразу ж зателефонували пожежникам, що приїхали та загасили полум’я.

Сам обвинувачений у суд вину не визнав. Сказав, що з попереднім власником у нього були нормальні стосунки і йому хати він не підпалював. А нового – хотів просто налякати, коли з труби від котла вкотре пішов дим, який отруює повітря. Сказав, що він не мав наміру спалити будинку.

Втім суд, дослідивши матеріали справи, зокрема пояснення потерпілих та свідків, рапорти працівників поліції, висновки експертів та ін.,  прийшов до висновку про доведеність обвинуваченого. Відтак визнав його винуватим у вчиненні злочину за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 КК України, тобто закінчений замах на умисне знищення майна, шляхом підпалу та присудив три роки тюрми.

При призначення покарання суд, до слова, врахував і негативну характеристику обвинуваченого: ведення аморального способу життя, порушення норм добросусідства та, у зв’язку з цим, надходження численних скарг від жителів села.

Вирок наразі не набрав законної сили. На нього подали апеляцію. Відкрито провадження.

Діана БОЙКО

Читайте також по цій темі:
Житель Прикарпаття підпалив будинок односельчанина (ФОТО)