четвер , 18.04.2024

У Калуші судили листоношу, яка привласнила 30000 грн з пенсій та субсидій

У Калуші судили листоношу, що привласнила понад 30 тисяч гривень з пенсій та субсидій. Жінці присудили умовне покарання.

листоноша на ровері

Про це йдеться у вироку міськрайонного суду від 7 жовтня. Фігурантка справи – одружена, має на утриманні трьох неповнолітніх дітей, раніше не судима, непрацююча. На час вчинення злочину працювала листоношею 1-го класу відділення поштового зв`язку Калуш-12 Центру поштового зв`язку Калуш Івано-Франківської дирекції АТ «Укрпошта».

Як вбачається із обвинувального акту, у травні-червні 2021 обвинувачена привласнила  31519,81 грн, отриманих на пошті для виплати субсидій у готівковій формі, виплати пенсій та допомог. Жінка підроблювала підписи отримувачів у документах та звітувала керівництву про доставлені кошти отримувачам.

Її дії були кваліфіковані органом досудового слідства за  ч.1, ч.3 ст.191 “Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”, ч.1, ч.3, ч.4 ст.358 КК України “Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”.

У суді жінка вину визнала. Сказала, що збитки частково нею відшкодовані. Цивільний позов пошти визнала  повністю та просила суворо не карати.

Суд, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку про доведеність її вини. Тож визнав винуватою у вчиненні вищезгаданих злочинів та присудив у підсумку три роки тюрми, на підставі ст. 75 КК звільнив від їхнього відбування та призначив 2 роки іспитового строку.

Також суд задовольнив цивільний позов пошти – сказав стягнути з обвинуваченої 37200,90 грн збитків (привласнені кошти плюс відсотки, передбачені Порядком відшкодування  за відсутнє майно в АТ “Укрпошта”). А ще сказав стягнути з обвинуваченої понад 22 тис. грн за 10 проведених почеркознавчих експертиз. Вирок набрав законної сили 8 листопада.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Калуші суд визнав невинуватим директора коледжу, який попався на хабарі