субота , 27.04.2024

У Калуші п’яний водій BMW протаранив три автомобілі і не отримав 17000 гривень штрафу

Калуський міськрайонний суд призначив покарання для водія, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

ДТП

Як вбачається із матеріалів справи, випадок трапився 25 серпня цього року у місті Калуші. Близько третьої години ночі на вулиці Лесі Українки водій легкового автомобіля “BMW 525” не вибрав безпечної швидкості руху, не врахував дорожню обстановку та допустив наїзд на припаркований автомобіль “Skoda Superb”.

У результаті зіткнення цей автомобіль і ще два автомобілі, які були попереду, – “Skoda Octavia А5” та “Сhevrolet Niva”, отримали механічні ушкодження.

Винуватець зіткнення зібрав свої речі з салону BMW  і пішки покинув місце автопригоди.

Однак від сильного удару проснулися мешканці багатоповерхівки, в тому числі й власники потрощених авто. Вони побачили як втікає винуватець аварії і викликали поліцію. Отож, незадовго правоохоронці розшукали втікача.

У кермувальника “BMW” були помітні явні ознаки алкогольного сп’яніння. Результат огляду на стан сп’яніння, проведеного майже через дві години після ДТП, – 0,9 проміле, при допустимих 0,2 проміле.

На порушника склали три адміністративні протоколи – за ст. 124 КУпАП (спричинення аварії), за ст. 122-4 КУпАП (залишення місця автопригоди) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

У судове засідання водій BMW не з’явився, хоча був належним чином поінформований про його дату, час та місце проведення. Тому суд приступив до розгляду без присутності на засіданні особи, яка притягується до відповідальності.

Дослідивши матеріали справи, Калуський міськрайонний суд постановив водія автомобіля BMW визнати винним у вчиненні порушень, передбачених ст. 124, ст. 122-4 і ч. 1 ст. 130 КУпАП і призначив йому покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 6 місяців.

Чесно кажучи, призначене суддею покарання викликає подив.

Якщо особа скоїла кілька адміністративних порушень, то покарання призначається за найбільш значиме із числа доведених. В даному випадку суддя вирішив, що найбільш значимим є порушення, передбачене ст. 122-4 КУпАП (залишення місця ДТП) і за нього призначив покарання у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами терміном на півроку.

Хоча, все ж таки найбільшим значимим є порушення, передбачене ч. 1 ст. 130 КУпАП (нетверезе керування). За нього і покарання передбачене більше – штраф у розмірі 17000 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік. Але так працюють наші суди…

Термін апеляційного оскарження уже минув і постанова набрала законної сили.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Рожнятові водій за п’яну їзду отримав 51000 грн штрафу з конфіскацією авто