четвер , 02.05.2024

Підпал будинку у Ворохті: зловмисник отримав майже 11 років тюрми

На Франківщині судили чоловіка за підпал будинку, у якому спала його колишня співмешканка з двома малолітніми дітьми.

Суд  визнав його винуватим та присудив майже 11 років тюрми. Про це йдеться вироку Богородчанського райсуду від 13 вересня 2021.

Кримінальний інцидент трапився у Ворохті. Як випливає із обвинувального акту, 3 лютого 2020 року близько 22.30 прийшов до будинку, у якому орендувала квартиру його колишня співмешканка, вийшов на другий поверх та підпалив речі під дверима квартири, заблокувавши їх кріслом.

Внаслідок пожежі вигорів другий та частина першого поверху. Співмешканка та двоє її дітей отримали опіки, що належать до легких тілесних ушкоджень, а ось чоловік, який спав на кухні тієї ж квартири – ушкодження середньої тяжкості.

Пожежі передувала погроза. Адже того ж дня Івано-Франківський апеляційний суд виніс рішення, яким призначив обвинуваченому 4 місяці арешту за вчинення домашнього насильства стосовно потерпілої.

Обурений рішенням суду та позицією потерпілої щодо нього у суді, обвинувачений вчинив сварку з потерпілою, під час якої і пригрозив спалити п’ятиквартирний будинок, у якому вона проживає. А ввечері взявся за реалізацію погрози.

Як пояснила у суді потерпіла, зважаючи на погрозі, вона попросила сусіда переночувати на кухні в її помешканні. Чоловік погодився. Власне він і розбудив їх, коли почалась пожежа та допоміг вибратись, вибивши двері. Винуватця її бід жінка попросила покарати суворо.

Сам обвинувачений вину не визнав. Пояснив, що проживав разом із потерпілою та її двома доньками близько двох років. Сказав, що час від час у них виникали сварки через перебування її у нетверезому стані та заявив, що він їй не погрожував, хоча іноді бив. Також чоловік заперечив підпал, мовляв, таку версію придумав під час слідчого експерименту, юо напередодні його били правоохоронці папкою і зошитом.

Утім суд, дослідивши матеріали справи, опитавши свідків, прийшов до переконання про доведеність вини обвинуваченого у вчиненні злочинів за ч. 2 ст. 15, п. 1, 2, 5 ч. 2 ст.115 – закінчений замаху на умисне вбивство та ч. 2 ст. 194 КК України – умисне пошкодження чужого майна шляхом підпалу, що заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах.

Відтак визнав винуватим і присудив 10,5 років тюрми, приєднав невідбуте покарання за вироком щодо вчинення насильства і визначив остаточне покарання у вигляді 10 років 10 місяців тюрми. Також суд задовольнив частково цивільні позови двох власників квартири у будинку.

Вирок досі не набрав законної сили, адже обвинувачений подав апеляцію.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Ворохті чоловік підпалив будинок колишньої співмешканки – четверо людей у лікарні