вівторок , 23.04.2024

Смертельна ДТП: чоловік “обмивав” куплену машину і переїхав сплячого на траві знайомого

На Франківщині чоловік переїхав щойно купленою автівкою сплячого знайомого. Той“ невдовзі від отриманих травм помер у лікарні. Водію дали умовне покарання.

ДТП

Фото ілюстративне

Про це йдеться у вироку Надвірнянського райсуду від 9 вересня 2021 року. Як випливає із обвинувального акту, випадок трапився 18 липня 2020 року на вул. Шевченка у смт Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області. Водій “Skoda Oktavia” виїжджаючи із узбіччя на проїжджу частину, наїхав на пішохода.

Той невдовзі від отриманих травм помер у лікарні. Таким чином, водій “Skoda Oktavia” вчинив кримінальне правопорушення за ч.2 ст. 286 КК, порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого.

Обвинувачений у суді зазначив, що рушаючи з місця, він і подумати не міг, що перед автомобілем спить потерпілий. Розповів, що того дня він придбав новий автомобіль. Його знайомий, який їздив з ним за авто, сказав, що транспорт слід “обмити”.

О 2-й годині ночі до них приєднався ще один односельчанин, який вже був у нетверезому стані. Йому ще двічі налили, як погасли ліхтарі, що освічували ділянку. Тому він  запропонував підвезти його додому, але знайомий відмовився і вони подумали, що він пішов.

Коли допили, то вирішили поїхати із зупинки, де розпивали. Коли він рушив з місця, то відчув, що під колесами є перешкода. Він від`їхав та знову рушив, однак, автомобіль не переїхав перешкоду, тому він знову від`їхав та рушив. Обвинувачений думав, що хтось з його товаришів підклав під колесо камінь.

І тільки коли від’їхав далі, то побачив під колесами знайомого, який нібито пішов. Він викликав швидку, але потерпілий помер через кілька днів у лікарні. Також обвинувачений розповів, що відшкодував потерпілій матеріальну та 100 тис. моральної шкоди.

Потерпіла у суді просила визначити обвинуваченому покарання відповідно до закону, зазначила, що зла йому не бажає.

Суд, дослідивши зібрані докази досудовим слідством, прийшов до висновку про доведеність вини обвинуваченого. Він визнав його винуватим у вчиненні злочину за ч.2 ст. 286 КК та присудив 5 років тюрми  з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. На підставі ст. 75 КК звільнив від відбування основного покарання, призначивши три роки іспитового строку.

Наразі вирок не набрав законної сили. На нього подали апеляцію.

Діана БОЙКО

Читайте також:
У Франківську за п’яну їзду водій отримав 51000 гривень штрафу з конфіскацією авто