п’ятниця , 29.03.2024

П’яний водій скоїв ДТП, у протоколі виправив кількість проміле і нічого йому за це не було

Надвірнянський районний суд розглянув справу щодо водія автомобіля, який у стані алкогольного сп’яніння скоїв дорожньо-транспортну пригоду.

ДТП

Як вбачається із матеріалів справи, 1 лютого цього року у селі Лоєва Надвірнянського району трапилася дорожньо-транспортна пригода. Водій легкового автомобіля марки “Форд” не дотримався безпечної дистанції та допустив зіткнення з автомобілем “Опель Астра”, який рухався попереду.

Водій, який спричинив ДТП, перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Огляд на стан сп’яніння проводився на місці ДТП. Результат – 1,33 проміле, що майже у 7 разів вище допустимої норми. Такий показник вважається середнім ступенем алкогольного сп’яніння.

Водій “Форда” не погодився із результатом, але і від повторного огляду у медичному закладі також відмовився.

На порушника склали адміністративні протоколи за ст. 124 КУпАП (порушення правил дорожнього руху, що призвело до ДТП) і за ч. 1 ст. 130 КУпАП (керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння).

Санкція ч. 1 ст. 130 КУпАП на час скоєння порушення передбачала покарання у вигляді штрафу у розмірі 10200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на 1 рік.

У судовому засіданні водій не визнав своєї провини, пояснював що був тверезим за кермом і намагався довести свою правоту.

У ході вивчення матеріалів справи з’ясувалося, що порушник в адміністративному протоколі результат 1,3 проміле власноруч виправив на 0,3 проміле.

Втім, незважаючи на таку нахабну поведінку, порушникові таки вдалося уникнути відповідальності.

Порушення було скоєно 1 лютого цього року, а суд розглянув справу лише 7 вересня. На час скоєння порушення діяла норма про те, що до адміністративної відповідальності, в тому числі і за ст. 130, можна притягнути у термін не пізніше, ніж за 90 днів з часу скоєння порушення.

Відтак, дослідивши матеріали справи, суддя прийшов до висновку, що у діях водія “Форда” таки вбачаються ознаки порушення, передбачені ч. 1 ст. 130 КупАП.

Але у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до адмінвідповідальності Надвірнянський районний суд постановив закрити дану справу.

Рішення суду уже набрало законної сили.

Що стосується порушення за ст. 124 КУпАП, то цю справу суд розглянув окремо іще 29 квітня і призначив водієві “Форда” 340 гривень штрафу.

Слід також зауважити, що вказаний водій у жовтні минулого року також скоїв дорожньо-транспортну пригоду, перебуваючи за кермом у стані алкогольного сп’яніння. І тоді йому також вдалося уникнути відповідальності за нетверезу їзду.

Читайте також:
У полях Прикарпаття спіймали п’яного комбайнера і дали йому 17000 гривень штрафу