п’ятниця , 29.03.2024

Уродженку Прикарпаття через підробний сертифікат не пустили за кордон

Прикарпатку, яка підробила ковід-сертифікат, не пустили за кордон.

підробний сертифікат

Про випадок з підробленими свідоцтвами про вакцинацію розповів у фейсбук Віктор Пехник.

З його слів, повертаючись  з Польщі, до нього часто звертаються люди, щоб забрали їх з нейтральної сторони в Україну через те, що їх повернули польські прикордонники. Того разу до нього підсіли іванофранківка та львів’янин.

Далі цитуємо:

“Питаю за що повернули?

– Та мали проблеми з документами

– В чому саме в вас була проблема?

– Наші ковідні сертифікати виявились підробкою.

– А ви що, їх купили?

– Якщо чесно, то так, дали по 70$ за кожен сертифікат. Нас тримали з 8 годин в їхній тюрмі на кордоні, ми признались, що не проходили вакцинації та купили ці документи. Сказали що місяць неможливо буде нам заїхати до країн ЄС.

І ще пообіцяли що в нас буде штраф 1000 євро за підробку документів. (Мабуть, після рішення суду)…”

Якщо хтось спокусився і зробив такий сертифікат про вакцинацію – раджу його не використовувати”, – підсумував Віктор Пехник.

Як повідомляє пресслужба Західного регіонального управління Держприкордонслужби України-Західний кордон, українські прикордонники уже майже місяць використовують електронні пристрої з програмним забезпеченням «SafeBorder» для перевірки COVID-сертифікатів. Воно передбачає можливість автоматизованої перевірки чинності документа та його приналежності відповідній особі під час перетину кордону України.

Результатом їхнього застосування стали 37 випадків виявлення підроблених COVID-сертифікатів.

Зокрема, один з останніх випадків зафіксований у пункті пропуску «Краківець». Під час слідування на в’їзд в Україну наші співвітчизники, водій та три пасажири авто надали на прикордонний контроль «Міжнародні свідоцтва про вакцинацію».

В ході перевірки виявлено, що свідоцтва містять ознаки підробки. За фактами виявлення підроблених COVID-сертифікатів направлено повідомлення до Національної поліції про виявлення ознак кримінального правопорушення за ч. 4 ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів».

Загалом, з початку використання в пунктах пропуску програмного забезпечення «Safe Border» прикордонниками Карпатського загону здійснено перевірку понад 2500 сертифікатів. За результатами перевірки виявлено 37 підроблених документів про вакцинацію. Найбільше таких випадків зафіксовано в пункті пропуску для автомобільного сполучення «Краківець».

Читайте також:
На Прикарпатті у пасажирського автобуса під час руху відірвало два колеса (ФОТО)