вівторок , 19.03.2024

Найбільше страждає молодь: виявлено новий побічний ефект Pfizer і Moderna

Недавні дослідження вакцин Pfizer і Moderna показали, що обидва препарати викликають рідкісний побічний ефект – міокардит. Найбільш схильні до захворювання люди до 30 років. Такою інформацією піділилися вченi на medRxiv.

вакцина

Міокардит – це запальне захворювання серцевого м’яза, яке може привести до серцевої недостатності і зупинки серця.

Фахівці Центру вивчення безпеки лікарських препаратів (Великобританія) провели ряд аналізів, щоб визначити як часто даний побічний ефект викликають вакцини від коронавiрусу. Простежили вони і за частотою виникнення перикардиту – ще одного запального захворювання системи кровообігу.

Керівників досліджень Саманта Лейн і її колег зібрали і проаналізували звернення пацієнтів з кількох країн – Ізраїлю, Великобританії і кількох інших, де вакцинація проходить препаратами Pfizer і Moderna.

Так лікарі зафіксували близько 3 тис. Випадків міокардиту і перикардиту після вакцини Pfizer і 1 тис. Побічних ефектів після препарату від Moderna. Близько 68-78% пацієнтів з виявленими недугою були чоловіками, більше 50% з них – люди у віці до 30 років.

Раніше вчені фіксували подібні випадки вкрай рідко, приблизно 4-6 на мільйон. Такі показники були і у інших вакцин, наприклад, від віспи або грипу.

Також лікарі відзначили, що в більшості випадків перебіг захворювання був практично непомітний і рідко призводив до серйозних наслідків. Попри це, дослідники все ж запевняють, що можливі і важчі реакції, тому при вакцинації потрібно обов’язково пройти обстеження і виключити фактори ризику.

Читайте також:
Міст на Пасічній ремонтуватимуть лише наступного року, – Марцинків