вівторок , 16.04.2024

На Прикарпатті бюджетні установи не можуть заплатити за газ

На Прикарпатті вже кілька місяців бюджетні установи не можуть платити за газ. Про це йшлося під час чергової сесії Івано-Франківської обласної ради.

газ

Так, із початку року відпускна ціна природного газу для бюджетних організацій зросла в 2-2,5 раза. Сьогодні вона сягає 18-20 тисяч гривень за тисячу кубометрів та продовжує зростати. Все це створює критичну напруженість місцевих бюджетів.

“За останні два роки держава активно передає повноваження на місця, проте жодного разу за цей час не збільшилися доходи бюджетів місцевого самоврядування. У нинішніх умовах критичної напруженості місцевих бюджетів зростання ціни на газ для бюджетних установ ставить під загрозу проведення опалювального сезону, зокрема, забезпечення теплом цих установ”, – йдеться у тексті документу, який зачитав голова бюджетної комісії Назарій Іванів. 

Враховуючи зазначене, Івано-Франківська обласна рада вимагає:

  • невідкладно вжити заходів для врегулювання кризової ситуації, яка виникла внаслідок бездіяльності Уряду;
  • негайно прийняти необхідні рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю природного газу для проведення опалювального сезону;
  • невідкладно внести до Верховної Ради України проєкт змін до Бюджетного кодексу України зі збільшенням до 100% зарахування надходжень від ПДФО до бюджетів територіальних громад, оскільки 75% ПДФО, які нині зараховуються до таких бюджетів, вже є недостатніми для здійснення видатків.

Читайте також:
22 млн грн: у Франківську відремонтують пів кілометра вулиці Ленкавського