п’ятниця , 29.03.2024

Понад 100 гривень за літр: експерти анонсували здорожчання олії в Україні (ВІДЕО)

В Україні вже до кінця року вартість однієї пляшки олії може зрости до ста гривень. І це при тому, що ця ж сама продукція від цього ж самого виробника, до прикладу, в Чехії – лише 35 гривень за літр.

здорожчання олії

Про це повідомляє ТСН.

На полицях вітчизняних магазинів рекордні ціни на вітчизняну соняшникову олію: 60-80 грн за 800-900 мілілітрів. Утім в європейських супермаркетах українська олія коштує удвічі дешевше.

«Дуже шкода, що соняшникову олію українського виробника мені вигідніше привезти з Чехії, ніж купити в Україні, – так на своїй сторінці у Facebook написав Михайло Король. – Ціна такої олії на чеських полицях – 35 гривень за літр».

В українських супермаркетах картина не дуже втішна: 71 грн, 76 грн. Найдешевша – понад 43 грн, але це 500 мілілітрів. Економіст Олег Пендзин пояснює, що ситуація з олією в Україні унікальна: якщо в усьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні – лише дорожчає.

«За рік олія зросла на 89%. Від початку року – на 59%, а за останній місяць на 3.8%, Тобто не було жодного місяця, коли вона падала у ціні, а в світі впала», – пояснив він.

Річ у тім, що на українському ринку всього декілька великих виробників, а тому й спекулювати цінами просто.

«Споживачу немає обирати з чого: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує ще й інші види олій», – наголосив експерт.

Натомість до Європи наші виробники вимушені продавати олію вже за реальними цінами.

«Якщо вони там поставить ціну не 28-29 чеських крон, а 50 чеських крон, то з тим товаром і залишаться», – каже Олег Пендзин.

Наразі прогнози для українських споживачів не втішні: якщо держава не втрутиться, українцям надалі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям. А вже через декілька місяців вартість пляшки може зрости до 100 гривень за одиницю.

Читайте також: 
У Франківську людей змушують за власний кошт змінити газопровід: кілька днів у домівках немає газу (ФОТО, ВІДЕО)