четвер , 28.03.2024

У Франківську людей змушують за власний кошт змінити газопровід: кілька днів у домівках немає газу (ФОТО, ВІДЕО)

В Івано-Франківську людей змушують заплатити за 60-річний газопровід. А точніше – за його заміну.

газопровід

Про це повідомляє Суспільне.

Компанія «Івано-Франківськгаз» скерувала лист до мешканців будинку №6 на вулиці Виговського в Івано-Франківську з проханням заплатити за ремонт пошкодженого на їхній вулиці газопроводу. Якщо люди не заплатять, у будинку не відновлять газопостачання. Про це Суспільному повідомила мешканка дому Марія Півторанюк.

У будинку жінки два дні немає газу через аварію газопроводу, але компанія «Івано-Франківськгаз» ще не почала його ремонтувати. Вона надіслала лист-прохання до мешканців заплатити 12 тис. грн за заміну проводу.

Аварію виявили майстри з бригади будівельно-ремонтної фірми, які замінюють мережі водопостачання і каналізації. Вони розповіли кореспондентові Суспільного, що два дні тому під час розкопки дороги побачили у газопроводі невелике пошкодження та викликали аварійну газову службу, а жителів попередили.

газопровід

Мешканка будинку №6 Марія Півторанюк розповідає, що газовики приїхали за дві години. Вони хотіли накласти хомут, але частина труби відпала. Її заткнули деревом, а газопостачання припинили. А наступного дня до мешканців будинку прийшла представниця міського відділення компанії «Івано-Франківськгаз» із листом, у якому йшлося про те, що газопроводи-вводи до будинків є їхньою відповідальністю. Вони хотіли віддати документ і просили розписатися.

«Ви знаєте, я можу розписатися тільки тоді, коли згідна зі змістом, тому не розписалася. Там ішла мова про гроші, і представниця «Івано-Франківськгазу» коротко сказала: «Поки ви не заплатите гроші за заміну труби, за трубу, за роботу, доти не будете мати газу. Ми газ від’єднуємо», – розповідає Марія Півторанюк.

газопровід

Зараз мешканці восьми квартир у будинку живуть без газопостачання. Ірина Тутка, яка проживає з двома маленькими дітьми, вже ходила із заявою у газову компанію. Каже, що доводиться користуватися тільки мультиваркою і електричним чайником.

«Вони ознайомилися і сказали 10 днів очікувати розгляду цієї справи. Тобто ми ще 10 днів маємо сидіти без газу. Відправили мене ще в один кабінет, де почали рахувати кошторис. Сказали, що це буде приблизно коштувати від 12 тисяч. Пояснюють це зношеністю труби», – каже Ірина Тутка.

газопровід

Газопровід, яким постачають газ до будинку, прокладений майже 60 років тому, говорить начальник Івано-Франківського відділення АТ «Івано-Франківськгаз» Андрій Струк. Каже, за пошкоджену трубу, яка підводить газ від основної мережі до житла, компанія не несе відповідальності.

«Цей газопровід-ввід у нас відсутній на балансі, тому заміна має відбуватися за гроші власників цього житлового будинку. Їм необхідно звернутися у наш центр обслуговування клієнтів і укласти угоду щодо виконання цих робіт. Після цього ми негайно замінимо газопровід-ввід і відновимо газопостачання мешканцям», – говорить Андрій Струк.

За його словами, на вулиці Виговського є приблизно 15 газопроводів-вводів, і мешканці повинні замінити їх за власні гроші. А компанія планує поміняти основну мережу.

Читайте також: 
За дві медалі на Олімпіаді прикарпатська спортсменка отримає 135 тисяч доларів призових (ФОТО)