четвер , 28.03.2024

На Прикарпатті викрили медика, який продавав фальшиві довідки про COVID-19

Служба безпеки України заблокувала  ще один механізм виготовлення підробних довідок про негативний результат ПЛР-тестів на COVID-19.

новини Прикарпаття, торгівля довідка, ковід

Фальшивки імітували бланки відомої мережі медичних лабораторій зі списку Міністерства охорони здоров’я.

Про це сьогодні, 14 червня, інформують у прес-службі управління СБУ в Івано-Франківській області.

Виготовлення підроблених документів організував мешканець Івано-Франківської області, який працює лікарем у комунальній лікарні. Він створював копії бланків мережі медичних лабораторій на комп’ютері у своєму робочому кабінеті. Фальшивки містили QR-код і були виготовлені двома мовами – українською та англійською. Ділок «засвідчував» їх підробленою «мокрою» печаткою.

Нелегальний бізнес він розпочав у березні цього року. Клієнтів підшукував через онлайн-платформу безкоштовних оголошень. Вартість «довідки» становила 500 грн.

За висновками медекспертів, дії зловмисника могли спричинити зниження контролю над поширенням пандемії. Лабораторія, бланки якої підробляв чоловік, внесена до державного реєстру і має право передавати результати тестування на COVID-19 для припинення самоізоляції через додаток «Дій вдома». Довідки, які він підробляв, зокрема, використовувались для перетину державного кордону.

У ході обшуків за місцем роботи та проживання медика правоохоронці вилучили комп’ютер з бланками підробок.

Зловмиснику повідомлено про підозру у підробленні офіційного документа, який дає право або звільняє від обов’язків, та збуті такого документа, вчиненому повторно, а також у пособництві у виготовленні підробленої печатки підприємства для її використання підроблювачем.

Триває досудове розслідування.

Викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ в Івано-Франківській області спільно з Головним управлінням Національної поліції в області за процесуального керівництва Івано-Франківської окружної прокуратури.

Читайте також:
У Калуському районі затримали чотирьох наркоторговців (ФОТО)