субота , 04.05.2024

У Франківську підприємці бунтували проти карантинних обмежень (ВІДЕО)

В Івано-Франківську у середу, 3 лютого, на протест проти карантинних обмежень вийшли місцеві підприємці.

Люди під адміністративним будинком просять скасувати обмеження червоної зони та дозволити їм працювати, пише Суспільне Карпати.

Вчора біля адміністративного будинку зібралися представники малого та середнього бізнесу. Це – працівники ринків та власники малих магазинів. Підприємиця Наталія Цой розповідає, що її магазин одягу не працює з 26-го лютого. Жінка каже, що вже закупили весняний одяг, а продати його не можуть.

“Не дають працювати, платити податки, платити комуналку, годувати дітей. Це все потрібно. А на нас ніхто не зважає. Підприємці, які мають нічні клуби, працюють. А чому ми маємо бути закриті? До нас набагато менша кількість людей ходить”, – каже жінка.

Єдина вимога протестувальників – дати змогу підприємцям працювати, розповідає голова громадської організації “Комітет підприємців Івано-Франківська” Ігор Метлюх. За його словами, люди не розуміють, чому деякі підприємства працюють, а деякі – закривають.

“Наприклад, на ВО “Карпати” 3,5 тисячі людей працюють. Там вірусу немає на конвеєрі? І уряд їх не обмежує в праві на працю, а обмежує дрібний бізнес, де нема такого скупчення людей, як на великих підприємствах. Це взагалі дискримінація, і люди сприймають це, як геноцид”, – сказав Ігор Метлюх.

До протестувальників вийшов міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків. Людям він сказав, що підтримує їх та робить все, що у його повноваженнях.

“Я противник цього карантину. Промислові і невеликі магазинчики можуть працювати. Я проти того, щоб працювали клуби, розважальні заклади. Ви знаєте, що в мене є дві кримінальні справи, – каже Руслан Марцінків. – Я не забороняв, я не можу і дозволити. Я подав до суду. Я також готовий прийняти звернення до уряду, щоб дозволити роботу. Ми – єдина міська рада, яка судиться з урядом. Позовну заяву ми подали ще у вересні, засідання має бути у п’ятницю. Я також пропоную вам увійти третьою стороною як комітет підприємців чи якась громадська організація”.

Мітингувальники поспілкувалися також із заступником голови Івано-Франківської облдержадміністрації Андрієм Ярмольським. Вони вимагали пояснити, чому обласна влада не може закрити гірськолижний курорт “Буковель”.

“Ми відправляли представників поліції і Держпродспоживслужби, які їздили туди й інспектували, приймали рішення та виносили протоколи. Вони працювали точно так, як і на території Івано-Франківська. Підхід до всіх однаковий”, – зазначив заступник голови ОДА.

Прессекретарка “Буковелю” Віталія Васильчук повідомила, що зараз заповненість готелів складає 60 %. За її словами, гірськолижний курорт з 26-го лютого працює з обмеженнями та з дотриманням карантинних вимог.

“Зараз у нас працюють траси, витяги і готелі. Працюють з обмеженнями, тобто адресна доставка і доставка на виніс, кафе, бари, ресторани. Єдине уточнення – в готелях, в яких включений сніданок, пропонують людям сніданок, тобто люди харчуються в готелях. Також скасовано масові заходи, концерти і розважальні програми”, – пояснила Віталія Васильчук.

Як зараз працює державне підприємство ВО “Карпати”, Андрій Ярмольський сказав, що не знає. Контролювати їхню роботу, за його словами, повинна поліція. На підприємстві прокоментувати відмовилися, посилаючись на те, що офіційна позиція підприємства згодом з’явиться на їхньому сайті.

Читайте також:
Із 26 лютого на Прикарпатті запроваджуються посилені карантинні заходи