середа , 24.04.2024

Невідома Леся Українка: до друку готується книга про незвідане життя письменниці

«Видавництво Старого Лева» готує книгу про незвідане життя Лесі Українки. «Залізну воду» написав відомий автор з Прикарпаття Мирослав Лаюк.

Попри біографічну частину, роман важко назвати документалістикою. Зокрема, через сплетіння сюжетів. Так, автор пропонує зануритися одразу в дві реальності: початок ХХ століття – власне, коли жила й творила Леся Українка, та сьогодення – пошуки себе, людські долі, «двері», які ми часто не помічаємо. Про це навіть сказав сам автор.

«Ключові моменти розгадувалися під час поїздки з Косова в невеличке село під Румунією. Що дивно, саме цей шлях зображено в книзі «Залізна вода». Такий символізм я побачив вже через деякий час після подолання шляху й зрозумів – ось саме те, що потрібно… Так і прийнялися принципові рішення».

У романі Леся втрачає коханого та вирушає у Буркут, де планує не лише зцілити душу, але й знайти відповіді на найважливіші питання. От тільки найдальше українське карпатське село дає їй значно більше…

«Це мій найдовший та найкоротший роман одночасно. Фактично, сторінок тут мало, а от роботи – й не перерахувати. Так, ще у шкільні роки я почав збирати інформацію про Лесю Українку, згодом – детально про цю поїздку. Й самому довелося повторювати шляхи громадської діячки, аби все осягнути».

Наразі роботи над книгою на завершальному етапі. В магазинах вона з’явиться 25 лютого – якраз на 150-у річницю з дня народження Лесі Українки.

Довідка: Мирослав Лаюк народився на Прикарпатті. Все життя чоловік присвятив літературі та викладацькій діяльності. У доробку автора з десяток книг, з-поміж яких – поетичні збірки, романи, література для дітей тощо.

Христина СЛОТА