понеділок , 29.04.2024

Яремче: цікаві факти про туристичну родзинку України

Мальовниче Яремче відоме не лише в Україні, але й далеко за її межами. Усе – завдяки неймовірній природі та зимовим базам відпочинку.

Щороку місцину відвідують сотні тисяч туристів, от тільки всі вони приїжджають задля спусків з трас. Мало хто знає, що Яремче – чи не найцікавіший регіон Прикарпаття.

Аби це довести, пропоную ознайомитися з рядом фактів. Отже, поїхали:

  1. Древнє-древнє місто. Попри те, що офіційно датою заснування вважають 1787 рік, письмова згадка про населений пункт куди старша. Так, за деякими джерелами, прапоселення створив князь Мал в Х столітті. Тоді місцина називалася Іскорости.
  2. Легендарна назва. До 2006-го місто було Яремча. За легендою, слово пішло під імені першого мешканця, яким був бідняк Ярема.
  3. Древня культура. Перші поселення на території Яремча з’явилися ще кілька тисячоліть тому. Яскравим цьому підтвердженням стали знахідки під час розкопок в 1893-му. Тоді археологи знайшли кілька десятків бронзових виробів (переважно мечі та котли). Усе датується 8000 роком до н.е.
  4. Скарби Довбуша. Яремче облюбував скандальний ватажок опришок. Якщо вірити переказам, під час візитів Довбуш заховав в околицях міста чималі скарби (навіть більші, ніж в Скелях Довбуша). Щоправда, кажуть, ніби золото – прокляте.
  5. Найбільший в Європі. Йдеться про арковий залізничний міст, збудований в далекому 1894-му. Прогин у просвіті сягав аж 65 метрів. На жаль, світові війни величну споруду зруйнували. Сьогодні можна побачити лише залишки могутніх колон.
  6. Стрімкий розвиток. Яремче стало туристичною родзинкою ще наприкінці XIX століття. Так, після будівництва моста та залізниці в 1894-му до міста ринулися не лише туристи, але й інвестори. Ви тільки уявіть: до 1899-го (з 1894-го) в Яремче звели 50 мурованих та дерев’яних вілл!
  7. Ще одним підтвердженням попереднього факту є перший в Україні туристичний клуб. Його створили 25 серпня 1896-го року. Організація мала назву «Клуб Яремчанський». Власне тоді також створили перші піші та кінні маршрути. Деякі в оригіналі збереглися досі.
  8. Перший готель. На околиці Яремчі в 1901-му році відкрили перший в Україні готель. Двоповерхову віллу для цього львівське товариство орендувало в місцевого пароха о. Тадея Галайчука.
  9. «Батьківщина» водограїв. В радіусі п’ятнадцяти кілометрів від Яремче є сім водоспадів: Пробій, Дівочі сльози, два Капливці (верхній, нижній), Багровець, Женецький Гук, Жонка.
  10. Найпопулярніше в Україні. Якщо вірити статистиці, вже кілька років поспіль Яремче займає восьме місце серед усіх туристичних родзинок нашої держави.

Христина СЛОТА

Читайте також:
10 цікавих фактів про місто Калуш