четвер , 28.03.2024

10 цікавих фактів про місто Калуш

Невелике місто на Прикарпатті відоме не тільки в Україні, але й далеко за її межами. Це завдяки ряду факторів, про які мало хто знає.

Саме тому пропоную вам ознайомитися з кількома цікавинками. Що ж, поїхали:

  1. Питомо не українське. Бували часи, коли Калуш позиціонувався багатонаціональним містом. Так, ще до середини ХІХ століття етнічних українців тут було лише 30 відсотків. З-поміж інших: румуни, поляки, євреї.
  2. Друге місто в світі, де знайшли калійні солі. До 1861-го лише Стассфурт (Німеччина) був єдиним осередком на планеті, де видобували калійні солі. Проте професор Генріх Розе не лише віднайшов цінні поклади, але й довів свою гіпотезу цілому світу. Як результат, вже з 1867-го в Калуші почали активно видобувати калійну сіль. Проте, що цікаво, на місцевому рівні корисну копалину отримували ще у XVX ст.
  3. Одне місто – частина ВВП України. Були часи, коли калійна сіль приносила державі 1% від всього ВВП. Тоді місто вважали чи не найціннішим в усій державі.
  4. Центр доріг. Від самого створення Калуш славився найкращим розташуванням. У давнину місто стояло на перетині шляхів зі Східної Європи на Захід, сьогодні (до вже згаданого) додалися прямі сполучення з кількома обласними центрами та пунктами перетину кордону одразу з чотирма державами – Польщею (150 км), Угорщиною (300 км), Словаччиною (300 км), Румунією (240 км).
  5. Древні поселення. Попри те, що перша друкована згадка про місто датується 1437-м роком (дехто стверджує, 1400-м), насправді життя тут вирувало задовго до цього. Так, деякі джерела згадують населений пункт над покладами солей (1387-й рік). А от археологи зайшли ще дальше й знайшли елементи побуду, датовані ІІІ-ІІ ст. до н. е.
  6. Сіль навіть у назві. Науковцям не довелося довго гадати, що спонукало до появи слова «Калуш». Назва пішла від слова «калюша», що означає «природне сольове джерело, призначене для добування солі».
  7. Воєнний занепад та розквіт. Світові війни кардинально змінили життя міста. Так, Перша майже вщент зруйнувала населений пункт. Друга – його відбудувала. Відновленню міста варто подякувати євреям та німцям. Перші у 30-х роках виробляли мило, капелюшки, цукерки та лікери, які продавали навіть за кордоном. Другі – акцентували на освіті. Саме тому за німецької окупації в Калуші діяли аж чотири школи: народна, торговельна, для дітей німців та жіноча кравецька.
  8. Власний чемпіон. Уродженець Калуша Євген Аржанов прославився на весь світ. Чоловік свого часу став триразовим чемпіоном Європи з бігу на 800 метрів та срібним призером Олімпійських ігор.
  9. Найстаріша церква та вівтар. Ще у XV столітті в Калуші звели храм Різдва Христового. Споруда дивувала своєю величчю, яку сьогодні, на жаль, побачити неможливо. Проте частково оцінити сакральну могутність можна завдяки збереженому вівтарю.
  10. Заховані замкові скарби. Сьогодні навіть калушани не знають, що в місті колись був справжнісінький середньовічний палац. Споруду зруйнували десь в 1700-х роках. Проте досі вона, а точніше – закинуті підземелля, приваблюють мисливців за золотом. Усе через легенду. Згідно з нею, одні з власників фортифікаційної споруди заховали в підвалах та підземних ходах тисячі монет та прикрас. Скарби лежать в землі досі. От тільки де саме – ніхто не знає. Щоправда, легенда немає офіційного підтвердження.

Підготувала Христина СЛОТА

Читайте також:
Цікаві факти про Верховину: Параджанов у труні та місто гобітів