неділя , 28.04.2024

П’янка за кермом: у Рогатині суд не встиг оштрафувати хитрого водія

Рогатинський районний суд не встиг оштрафувати водія за нетверезе водіння – справу закрили у зв’язку із закінченням строків давності вчиненого порушення.

12 жовтня 2020 року вночі на автодорозі М-12 у напрямку села Чесники Рогатинського району працівники поліції зупинили водія легкового автомобіля “ВАЗ 21099”. Чоловік перебував за кермом з явними ознаками алкогольного сп’яніння – запах алкоголю з рота, різка зміна забарвлення шкіри обличчя тощо.

Від проходження огляду у встановленому законом порядку на стан сп`яніння водій відмовився у присутності двох свідків – він відмовився від проходження огляду за допомогою алкотесту на місці події, а також від відмовився їхати на огляд у медичний заклад.

Отож, на порушника склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 130 КУпАП.

29 жовтня матеріали справи надійшли на розгляд суду. А далі почалася карусель відписок і переписок.

12 листопада водій на судове засідання не з’явився. Адвокат подав письмове клопотання про відкладення розгляду справи на інший день у зв`язку із необхідністю ознайомитися з матеріалами.

У судове засідання, призначене на 26 листопада водій знову не з`явився, судова повістка повернулася без вручення адресату. Водночас того ж дня від захисника надійшло до суду письмове клопотання про виклик в наступне судове засідання свідків.

Судове засідання, яке призначалося судом на 16 грудня, було відкладено за письмовим клопотанням адвоката у зв`язку із неможливістю прибути до суду.

У судові засідання, призначені на 18 грудня, 11 січня та 20 січня, особа, яка звинувачується у вчиненні адміністративного правопорушення до суду не з`явилась. Судові повістки поверталися до суду без вручення адресату, у зв`язку із його відсутністю за місцем проживання.

І 20 січня суд таки приступив до розгляду справи без участі особи, на яку складено адмінпротокол.

Дослідивши матеріали справи, суддя Могила Р. Г. прийшов до висновку, що у діях водія автомобіля “ВАЗ 21099” вбачаються ознаки адміністративного порушення, передбачені ч. 1. ст. 130 КУпАП.

Але, згідно з чинним законодавством, особа, яка скоїла адміністративне порушення може бути покарана не пізніше, ніж за 90 днів з часу скоєння порушення.

Нагадаємо, порушення було зафіксовано 12 жовтня 2020 року, а суд розглянув справу лише 20 січня, тобто більш як через три місяці з часу скоєння порушення.

Таким чином суддя Рогатинського районного суду Могила Р. Г. постановив водія автомобіля “ВАЗ 21099” визнати винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.130 КУпАП і закрити провадження у справі у зв`язку у зв’язку із закінченням строку притягнення до адміністративної відповідальності.

Ось так водієві вдалося уникнути штрафу у розмірі 10200 гривень, який передбачений за керування транспортними засобами у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння.

У даній історії доволі дивною є терпеливість судді, який щоразу переносив засідання, очікуючи на прибуття до суду водія-порушника. Районні суди Прикарпаття тільки за останній місяць розглянули кілька аналогічних справ і на водіїв-порушників, які ігнорували судові засідання, таки наклали штрафи у розмірі 10200 гривень.

Читайте також:
Аварія на Івано-Франківщині – п’яний водій збив на смерть 15-річного юнака (ФОТО)