п’ятниця , 26.04.2024

«Золотий м’яч» 1961 року — Омар Сіворі

У 1961 р. одним із реальних претендентів на «Золотий м’яч» знову був його попередній володар Луїс Суарес, однак він буквально кількома голосами поступився італійцю аргентинського походження Омару Сіворі.

Омар Сіворі

Омар Сіворі грав у двох збірних — Аргентини й Італії

Багато в чому на думку журналістів вплинули два чемпіонські титули, які здобув у попередні роки «Ювентус» Сіворі, а ще матч туринців проти «Інтера» Суареса, який «Стара Синьора» виграла 9:1. Причому Сіворі в тій грі забив 6 голів. Заради справедливості відзначимо, що через конфлікт з Федерацією футболу Італії на гру «Інтер» виставив молодіжний склад, однак рекорд Сіворі досі тримається у Серії А.

Народився Омар Сіворі 2 жовтня 1935 року в місті Сан-Ніколас-де-лос-Айрос неподалік Буенос-Айреса (Аргентина).

Грав у нападі. Володів гарматним ударом з обох ніг, пластичною технікою, добре бачив поле, але головною родзинкою у його грі був феноменальний дриблінг. Манера його гри нагадувала те, що на 20-30 років пізніше виробляв на полі Марадона. Сіворі міг обіграти пів команди суперника (причому декого по кілька разів за прохід) і вийти на ударну позицію. В одній з ігор Серії А він уже обіграв голкіпера суперника, але дочекався, щоб його наздогнав захисник, обіграв і його, й лише після цього вразив ворота…

Основні досягнення:

– триразовий чемпіон Аргентини (1955, 56, 57 рр.);

– триразовий чемпіон Італії (1958, 60, 61 рр.);

– дворазовий чемпіон Південної Америки (1955, 57 рр.).

Індивідуальні нагороди:

– «Золотий м’яч» у 1961 р.;

– кращий гравець чемпіонату Південної Америки (1957 р.);

– рекордсмен Італії за кількістю голів в одному матчі (6 голів).

Виступав за клуби:

1954-57 рр. — «Рівер Плейт» (63 матчі, 29 голів);

1957-65 рр. — «Ювентус» (259 матчів, 174 голи);

1965-69 рр. — «Наполі» (76 матчів, 16 голів).

Грав у двох збірних — Аргентини й Італії. За Аргентину зіграв 19 матчів і забив 9 голів (двічі вигравши чемпіонат Південної Америки), а за Італію — 9 матчів (8 голів). Був учасником чемпіонату світу в Чилі (1962 р.), де Італія не вийшла з групи.

Омар Сіворі

Омар Сіворі – кращий футболіст Європи 1961 року

Цікаві факти:

– скандально поводив себе на полі і через дисциплінарні покарання пропустив 33 матчі у Серії А;

– на кошти рекордного трансфера Сіворі (близько 100 тисяч фунтів) із «Рівер Плейт» до «Ювентуса», аргентинський клуб збудував… трибуну на своєму стадіоні. Після смерті Сіворі трибуну назвали його іменем.

– Після завершення ігрової кар’єри Омар Сіворі працював тренером і загалом очолював понад десяток команд, однак ніде надовго не затримувався, маючи конфлікти з керівництвом. Він залишив і збірну Аргентини після сварки з очільниками федерації.

Сіворі помер у віці 69 років від панкреатичного раку в підшлунковій залозі в рідному містечку Сан-Ніколас-де-лос-Айрос. За кілька тижнів до смерті Сіворі часто казав: «Я бачив дуже мало футболу». Він був похований 18 лютого на Цвинтарі-Меморіалі Селестіаль у Сан-Ніколасі.

Читайте також:
Володар «Золотого м’яча» 1962 року — Йозеф Масопуст