п’ятниця , 26.04.2024

Володар «Золотого м’яча» 1962 року — Йозеф Масопуст

На початку 1960-их збірна Чехословаччини була на підйомі — у 1960-ому вони виграли бронзові нагороди чемпіонату Європи, а за два роки дійшли до фіналу чемпіонату світу, де поступилися лише бразильцям — 1:3.

Йозеф Масопуст

Відкрив рахунок у тому матчі лідер чехословацької збірної, півзахисник Йозеф Масопуст, у властивому стилі обігравши кількох захисників. Він і став того року фаворитом опитування журналу «Франс Футбол» на «Золотий м’яч». Журі обирало між ним і молодою «зіркою» португальської «Бенфіки» Еусебіо. У підсумку досягнення збірної перетягнули, і приз віддали Масопусту.

Він народився 9 лютого 1931 р. у шахтарському селищі Стржиміце, що поблизу містечка Мост. У дитинстві пас корів і кіз для селища, але знаходив час і для футболу. З 14 років почав грати у молодіжних командах місцевого «Баніка», а у 1950-ому його батько вмовив тренера клубу вищого дивізіону «Водотехна» (прототип «Тепліце») взяти Йозефа на перегляд. Масопуст забив уже в першому ж матчі і впевнено закріпився в новій команді. Пізніше на успіхи гравця юнацької і молодіжної збірних ЧССР звернули увагу і у празькій «Дуклі», так він опинився в одному із лідерів чехословацького футболу.

Грав на позиції лівого півзахисника, однак, завдяки феноменальним фізичним здібностям, закривав всю ліву бровку, часто зміщуючись у центр. Так при захисті своїх воріт виконував функції другого опорного півзахисника, а в атаці створював чисельну перевагу. При цьому він часто й розпочинав атаки своєї команди, віддавав гольові передачі та володів дриблінгом, завдяки якому обігрував кількох суперників на раз. Тоді партнери по команді казали: «Не знаєш, що робити з м’ячем?! Просто віддай його Масопусту».

Основні досягнення:

– восьмиразовий чемпіон Чехословаччини;

– триразовий володар кубка Чехословаччини;

– бронзовий призер чемпіонату Європи 1960 р.

– срібний призер чемпіонату світу 1962 р.

Індивідуальні нагороди:

– «Золотий м’яч» у 1962 р.;

– «Срібний м’яч» чемпіонату світу 1962 р.;

– кращий гравець Чехословаччини (1966 р.);

– кращий гравець Чехії за період 1954-2003 рр.

Виступав за клуби:

1950-52 рр. — «Тепліце» (54 матчі, 10 голів);

1952-68 рр. — «Дукла» (366 матчів, 79 голів);

1965-69 рр. — «Роял Кросинг», Бельгія (68 матчів, 29 голів).

За збірну Чехословаччини грав у 1954-66 рр. Зіграв 63 матчі і забив 10 голів.

Цікаві факти:

– «Дукла» — військовий клуб, але Йозеф Масопуст, як син шахтаря, не мав обов’язкової військової повинності. Тому в «Дуклі» було вирішено присвоїти йому звання підпоручика і призначити оклад у 12 тис. крон. Так у квітні він став гравцем військового клубу, в якому відіграв 16 сезонів;

– На завершення кар’єри партійні бонзи соціалістичної ЧССР дали йому дозвіл трішки пограти в Європі — і він допоміг бельгійському «Роял Кросинг» вийти до вищого дивізіону. А свого часу був змушений відмовити «Реалу», який платив за нього шалені гроші;

– Масопуст став тренером, і тренував юнацький та основний склад «Дукли» й навіть збірну Чехословаччини;

– Він також став тренером клубу «Брно», з яким виграв чемпіонат Чехословаччини;

– Пізніше Йозеф Масопуст працював в інспекторському комітеті при федерації, але пішов звідти після корупційного скандалу.

Йозеф Масопуст помер 29 червня 2015 р. у Празі. Незадовго до смерті він часто говорив, що все найдорожче для нього перестало існувати. Країни Чехословаччини, кольори якої він захищав, немає, «Дуклу» — розформували (пізніше створили знову), на стадіоні «Тепліце» ростуть будяки, а на місці рідного селища Стржиміце тепер вугільний розріз…