п’ятниця , 19.04.2024

У Рогатинському районі локалізували вогнище африканської чуми свиней

Не лише з коронавірусом доводиться боротись сьогодні працівникам усіх підрозділів Держпродспоживслужби Прикарпаття.  

У ці святкові дні Служба зіштовхнулась із ще одним серйозним викликом – африканською чумою свиней.

22 серпня власник особистого селянського господарства в селі  Лукавець-Журівський Рогатинського району повідомив  районну державну лікарню ветеринарної медицини про захворювання та загибель  свиней.

Відповідно  до  вимог, спеціалістами  Рогатинського районного управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області створено робочу групу, котра виїхала на місце випадку.

Проведено  епізоотичне розслідування випадку захворювання і загибелі свиней; встановлено:  в господарстві знаходилось 62 голови свиней, в т. ч. 14 дорослих і 48 молодняка.

Результати  анамнезу, клінічного огляду та розтину вказували на підозру захворювання на АЧС, інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Відібраний матеріал того ж дня було доставлено до Івано-Франківської державної регіональної лабораторії Держпродспоживслужби для проведення бактеріологічних, хіміко-токсикологічних та молекулярно-генетичних досліджень з метою встановлення  діагнозу.

В місці виявлення захворювання проведено заходи, відповідно до діючої Інструкції щодо профілактики і ліквідації захворювання на АЧС (трупи закопано, проведено дезінфекцію).

23 серпня методом ПЛР (полімеразної ланцюгової реакції) при проведенні молекулярно-генетичних досліджень виявлено ДНК вірусу АЧС (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу №002165 п.м./20 від 23.08.2020 р.)

Згідно з Інструкцією, робоча група спеціалістів Головного управління, Рогатинського районного управління та Рогатинської районної лікарні вет.медицини  провела відповідні  заходи:

–  все поголів’я свиней  умертвлено безкровним  методом, трупи закопані;

– в приміщенні, де утримувались свині, проведено механічну очистку залишків гною та його дезінфекцію;

–  проведено вимушену дезінфекцію.

Державним інспектором Рогатинського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області видано розпорядження про тимчасове накладання карантинних обмежень на особисте селянське господарство громадянина, де утримувались свині,  до проведення засідання НПК.

Станом на 20 год. 23 серпня вогнище захворювання свиней на АЧС локалізовано.

Ситуація заходиться під контролем Головного управління  Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Один коментар

  1. жаль