четвер , 28.03.2024

Температура горіння бензину в двигуні: оптимальні цифри і важливість даного показника

Коли господар машини намагається знайти температуру горіння бензину в двигуні, він стикається з дивною річчю – навіть дуже авторитетні джерела наводять різні цифри.

Як не помилитися в розрахунках і точно знати, за якої температури згорає пальне в агрегаті? Для початку необхідно розібратися, що ж таке бензин, що відбувається при його згорянні, для чого потрібна температура займання бензину. До речі, цей фактор враховується під час визначення якості пального. А якість – один з основних критеріїв, з яких складається ціна на АЗС.

Що таке бензин і чому важливо знати температурні показники

Це не одна речовина, а цілий комплекс продуктів перегонки нафти. Їхнє співвідношення коливається в залежності від ступеня очищення. В цілому до складу входять легкозаймисті горючі вуглеводневі речовини, які утворюються в результаті перегонки нафти.

Температура випаровування бензину

Температура випаровування – це той тепловий поріг, при якому пальне починає змішуватися з повітрям. Показник залежить від цілого ряду чинників:

  • комплект суміші присадок;
  • кліматичні умови, атмосферний тиск;
  • спосіб дослідження.

На принципі випаровування бензину за певного рівня нагріву і побудовано роботу карбюраторних систем. Якщо пальне не буде змішуватися з повітрям, то перестане потрапляти в камеру згоряння. В середньому температурні показники для різних марок коливаються в межах +30°С.

Температура кипіння бензину

Температура кипіння бензину коливається від +33 до +250°С. Пальне, що продається на заправках, закипає при +80°С. Ця величина також дуже важлива, особливо в умовах спекотного клімату. Адже бензин може розігрітися настільки, що почне виділяти бульбашки газу. Це заблокує рух машини, бо пальне не може піднятися високо до камери згорання. Доведеться чекати, поки рідина охолоне, щоб можна було продовжувати шлях.

Температура займання

Температура спалаху бензину – це тепловий поріг загоряння. Він показує, коли фракція бензину може почати згоряння від джерела полум’я, яке знаходиться безпосередньо під досліджуваним зразком. Простіше кажучи, це та величина, яка дозволяє визначити, коли суміш запалюється від певного нагрівання. Для цього рідину наливають в невеликий тигель і фіксують під час процесу показники займання. Зазвичай вона становить близько 100-120°С.

До речі, в лабораторних умовах враховують не показники самої рідини, а ступінь нагріву посудини.

Яка температура горіння пального

Параметр часто плутають з температурою спалаху. Якщо спалах показує, який показник потрібний для займання, то горіння визначає, яку максимальну температуру може створити бензин у двигуні. Зазвичай вона коливається в межах від 900 до 1100°С.

Саме температура горіння бензину у двигуні зумовлює основні процеси, завдяки яким машина може рухатися. Значною мірою показник залежить від складу пального, а також від використовуваного типу мотору. Сучасні дизельні двигуни видають приблизно +1100°С.

На цей параметр дуже сильно впливає ступінь стиснення двигуна. Як відомо з фізики, що вищий тиск, то вища максимальна температура згоряння бензину, якої можна досягти. Максимальну кількість тепла, як не дивно, виділяють суміші більш дешевих марок. Для досягнення потрібного результату в А-95 і А-98 додають досить велику кількість присадок.

Є ще один важливий показник – температура самозаймання. Вона показує, якого ступеню нагріву потрібно досягти, щоб суміш спалахнула сама. Зазвичай становить близько 227°С. Цей показник важливо знати автовласникові, щоб убезпечити своє життя і здоров’я.

Один коментар

  1. Цікаво