п’ятниця , 29.03.2024

Депутати франківської міськради подають до суду за «червону зону»

Також на сесії прийнято звернення до керівництва держави

Депутати Івано-Франківської міської ради виступають проти віднесення міста до “червоної зони” карантину. Через це вони сьогодні, 31 серпня, зібралися на сесію.

Депутати вирішили звернутися до президента України Володимира Зеленського, міністра охорони здоров’я Максима Степанова та голови Івано-Франківської ОДА щодо карантинних заходів у місті, передає «Галицький кореспондент».

“Місто Івано-Франківськ без будь-яких зрозумілих на те причин віднесли до “червоного” рівня епідемічної небезпеки, що призвело до соціально-економічної напруги серед мешканців та підприємців. Це тягне за собою низку жорстких обмежень, що порушують конституційні права та свободи мешканців нашої громади, а саме: заборона роботи громадського транспорту, торгово-розважальних центрів, кафе, ресторанів, розважальних закладів, спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури, закладів освіти тощо. Припиняються планові госпіталізації в міських лікарнях, обмежуються масові заходи. Це фактично паралізує економіку міста й несе загрозу до повного її знищення”, – йдеться у зверненні.

Депутати вважають, показник від якого комісія ТЕБ та НС відштовхується, проводячи карантинне зонування, – заповнення ліжкомісць у лікарнях першої хвилі госпіталізації – для Івано Франківська не є до кінця об’єктивним. Мовляв, в наших лікарнях, окрім місцевих мешканців на лікуванні від COVID-19 перебуває чимало мешканців інших населених пунктів, які не входять до Івано-Франківської ОТГ.

“Припинення роботи значної кількості закладів суб’єктів підприємницької діяльності призведе до того, що велика кількість жителів міста Івано-Франківська залишиться без місця праці та засобів для існування, що призведе до відчутного погіршення їхнього матеріального становища. Обмеження роботи громадського транспорту спричинить ще один колапс, адже до місць праці не можуть дістатися люди, чиї підприємства продовжуватимуть роботу і в період посиленого карантину”, – наголошують депутати.

Вони, щоб дотримуватися конституційних прав людини, просять:

  1. У найкоротші терміни скасувати рішення Державної комісії ТЕБ та НС від 27.08.2020 року, яким Івано-Франківськ віднесли до “червоного” рівня карантинної загрози;
  2. Скасувати постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №641 “Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS- CoV-2”, як такої, що суперечить статтям 7, 22, 42, 43 Конституції України;
  3. Переглянути методику встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території міста Івано-Франківська відповідно до показників захворюваності на COVID-19 визначених постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020р. №641 (зі змінами).

Міський голова Руслан Марцінків також запропонував депутатам звернутися до суду через рішення Кабміну.

“Я думаю, що всі колеги підтримають. Ми будемо у законний спосіб оскаржувати рішення про внесення Франківська у “червону зону”, – сказав Марцінків.

29 депутатів проголосували “за”.

Один коментар

  1. Правильно молодці скасувати карантин