п’ятниця , 29.03.2024

10 соколів-боривітрів вигодували у Галицькому НПП і випустили в самостійне життя

Цього тижня працівники Центру реабілітації та реінтродукції диких тварин Галицького НПП випустили на волю десять молодих боривітрів

Про це вони розповіли на сторінці парку у фейсбуці.

“Щороку на початку літа з природи забирається велика кількість хижих птахів. Помилковою є думка людей про те, що ці пташенята покинуті батьками. Насправді ж батьки знаходяться поруч та підгодовують пташенят, аж доки ті не навчаться самостійно здобувати собі їжу”, – пояснюють орнітологи парку.

Цього року в Центр реабілітації диких тварин Галицького НПП пташенят боривітрів привозили більше, ніж зазвичай. Птахів доправили в парк з Івано-Франківська, Коломиї, Калуша, Чернівців.

“Наші працівники доклали максимум зусиль, щоб доглянути та вигодувати цих пташенят. Поступово готували їх до самостійного життя в дикій природі. Робили все необхідне, щоб вони добували собі харчі самостійно. Тепер вони зможуть самі полювати і швидко адаптуються в дикій природі. Але наших боривітрів ще можна побачити біля вольєра, де ще можна перехопити дармовий корм”, – супроводили акцію звільнення молодих соколів у Центрі парку.

Боривітрами називають один із видів соколів. Таку назву птахи отримали за свою особливу здатність під час полювання на тривалий час ніби зависати в повітрі.

Довжина тіла соколів-боривітрів – до 40 см, розмах крила – 229-275 мм. Оперення спини у самця іржасто-руде з темними плямами, у самки іржасте з темними поперечними смугами; оперення черева у обох статей вохристе з темними плямками; ноги жовті, описують фахівці Галицького НПП.

Боривітер досконало володіє двома способами полювання. Перший з них – полювання із засідки. Вибравши зручний спостережний пункт (скельний виступ або гілку дерева), птах оглядає околиці в пошуках здобичі. Інший спосіб – повітряне патрулювання. Боривітер зависає на одному місці проти вітру, широко розпустивши хвіст, енергійно махаючи крилами і опустивши голову вниз, щоб вивідати здобич, звідси походить його назва – боривітер. Запримітивши жертву, птах складає крила, каменем пікірує вниз, завдає удару витягнутими вперед лапами, стискає кігті і знову злітає в повітря.

Один коментар

  1. Це супер