вівторок , 30.04.2024

Про що мовчить Крилос: могутня церква Успіння Пресвятої Богородиці та майже тисячолітні мури собору

Крилос – і справді унікальна історико-культурна місцина Івано-Франківщини.

Крилос, церква Успіння Пресвятої Богородиці

Тут і «Галичина могила», і Княжа криниця, і Старостинський замок, і багато-багато іншого. Усе входить до заповідника «Давній Галич».

Власне ще про дві пам’ятки йтиметься сьогодні: церкву Успіння Пресвятої Богородиці та мури Галицького Успенського собору. Обидва об’єкти знаходяться у селі Крилос, що в Галицькому районі.

Загалом розділяти собор та церкву не варто. Споруди поєднані між собою не лише територіально, але й історично.

Перша згадка Успенської святині датується 1187 роком. Тоді йдеться про смерть будівничого – князя Ярослава Осмомисла. Вже у 1208-му сакральна споруда описується як зал коронування малолітнього князя Данила.

Ціле століття Успенський собор слугував місцем зустрічей Галицьких королів з вельможами усього світу. Окрім цього святиня кріпила віру та духовну силу жителів краю, зокрема – під час набігів ворогів.

Руйнація храму почалася у 1303 році. Достеменно процес не відомий. Однак знаємо, у межах 1300-1305 років храм ще був цілий. Про це свідчить чекана монета, вибита в Празі. Проте у 1455 році польський король Казимир ІV відповідним указом заборонив реставрувати, відбудовувати усі галицькі храми, під які підпадав й Успенський.

У 1584 році поблизу фундаменту собору збудували нову церкву – Успіння Богородиці. Саме її можна побачити у Крилосі сьогодні.

До слова, відбудувати Успенський собор намагалися у 1990-х роках. Однак, через зруйнування частини важливих об’єктів, 1999-го усі спроби зупинили.

Щодо церкви Успіння Пресвятої Богородиці, її, образу після зняття заборони, з кам’яних блоків звів галицький шляхтич Марко Шумлянський. За основу майстри італійської школи взяли архітектурну композицію Успенського собору.

Досі у церкві збереглася пам’ятка будівництва – замурований камінь з гербовим знаком. Побачити його можна над хорами.

До слова, схожих елементів архітектури у храмі збереглося чимало. Усі вони відкриті для туристів.

Навіть нова церква піддавалася набігам. Так, у 1676-му турки й татари майже вщент зруйнували споруду. Відбудова у стилі ренесанс тривала впродовж 1699-1702. Тоді ж довкола храму звели укріплення, а саме: високі цегляні стіни з кутовими вежами та в’їзною брамою.

У 1915-му через артилерійський снаряд святиня зазнала значних руйнувань. Зокрема, згоріли усі речі, окрім чудотворної ікони Богородиці-Одигітрії.

Відреставрували церкву лише у 1974-75-х роках. А в 2001-2002-х відновили об’ємно-просторову структуру, звели баню.

Добратися до Крилоса з Івано-Франківська можна прямим рейсовим автобусом. Поїздка триватиме менш, ніж годину.

Ззовні побачити храм та фундамент можна будь-якої години. А от відвідати святиню всередині – лише за графіком: щоденно з 8 ранку до 18 вечора.

Христина СЛОТА,
фото, відео з відкритих джерел