вівторок , 16.04.2024

10 цікавих фактів про Івано-Франківськ

Івано-Франківськ – найбільше місто Прикарпатського регіону, яке раніше мало назву Станіславів.

Та, не дивлячись на свій статус, місто невелике і компактне, а з висоти пташиного польоту може здатися ляльковим.

Центр Івано-Франківська цілковито пішохідний, та й на інших житлових масивах городяни, попри наявність громадського транспорту, воліють пересуватися пішки. Та це, звісно, не головна родзинка карпатського центру.

  1. А найголовніша його особливість, безперечно, міська ратуша. Збудована у стилі функціоналізму (таких будівель в Україні можна перерахувати на пальцях і розташовані вони в основному у Львові), ратуша єдина в Європі оснащена шоломоподібним куполом, який до того ж позолочений. За свою історію ратуша чотири рази змінювала вигляд, а нинішній вигляд зверху дещо нагадує орден війська польського, яким, до речі, відзначали армійців, що відзначилися при перемозі над ЗУНР.
  2. Місто Станіславів отримало Магдебурзьке право у ХVII ст. Прийнято вважати роком його заснування 1662-ий. Хоча поселення, що мали назву Заболоття та Княгиня у цій місцині були задовго до цього року.
  3. У 1919 році Станіславів був столицею ЗУНР. Щоправда, місто мало статус «тимчасової столиці», основною залишався Львів, але насправді столиця була у Львові, а потім у Тернополі лише кілька місяців 1918 року, а ось у Станіславові з 1 січня 1919 р. і аж до 15 травня 1919 р. Саме у Станіславові були ухвалені головні закони ЗУНР, звідси й відправлялася делегація на підписання Акту Злуки до Києва. Нарешті у середині травня війська ЗУНР були змушені залишити Станіславів і відступити за Збруч.
  4. Чи є у світі бодай єдиний пам’ятник яйцю? Так, є, і стоїть він у Івано-Франківську, в єдиному екземплярі на планеті.
  5. Електрика до Станіславова прийшла ще у ХІХ ст. Днями, у середині січня, виповниться 123 роки як електричні лампи спалахнули на залізничному вокзалі, який тоді іменували «двірець».
  6. Лише 360 квадратних метрів має площа вулиці Івана Труша, найменшої у місті. Ця вулиця, трішки довша 60 метрів і менш шести метрів завширшки, цілковито встелена бруківкою, якій уже не одна сотня років.
  7. Спортивна слава Івано-Франківська базується не на одній зірковій постаті, але все ж особливий статус має місцевий уродженець Василь Вірастюк, який свого часу виборов титул «найсильнішої людини планети» у змаганні стронгменів.
  8. На центральній площі міста, Площі ринок, колись проводили масові страти, за що вона навіть отримала другу назву – Площа смерті.
  9. Саме з цим фактом пов’язано міську легенду, що у центральних будівлях міста досі живе привид замордованого і четвертованого гуцула-опришка. Через його нічні «концерти» навіть звільнилося кілька сторожів із краєзнавчого музею.
  10. А ще кажуть, що під центральною частиною міста є цілий лабіринт підземних ходів. На один з них навіть натрапили будівельники, але поки встановити його зв’язок з іншими таємними ходами не вдалося…

Читайте також:
10 місць, які варто побачити у Відні