п’ятниця , 29.03.2024

10 місць, які варто побачити у Відні (ФОТО)

Відень – це свого роду класика, коли йдеться про відвідування Європи.

Австрійська столиця вражає своєю цікавою історією, самобутньою готичною архітектурою, величними палацами і площами, а також театрами та виставками.

Ось 10 місць, які варто відвідати у Відні.

1. Палац Хофбург

Хофбург, Відень

Величний, красивий, багатогранний – саме так можна сказати про зимову резиденцію австрійських імператорів. Хофбург є однією з головних визначних пам’яток Відня і є обов’язковим на туристичній карті.

Є припущення, що середньовічний замок на цьому місці був споруджений ще задовго до Габсбургів. Але, згідно з історичним документами, уже з 1279 року палац Хофбург (Hofburg) використовувався для проживання імператорської династії Габсбургів.

Практично кожен імператор намагався внести свій вклад у розбудову палацу, який отримав статус зимової резиденції. Відтак, у власників викуповували сусідські споруди, зносили їх та добудовували нові елементи палацового корпусу.

Станом на сьогодні у резиденції Хофбург налічується 19 палаців, у яких загалом знаходиться близько 2600 кімнат і залів. Хофбург оточений двома прекрасними парками – Бургартен і Фольксгартен.

Туристи можуть безкоштовно погуляти на території палацу і насолодитися його архітектурною красою.

Однак, придбавши вхідні квитки, можна урізноманітнити свій візит до палацу відвідуванням музею Сісі, імператорських квартир чи школи іспанського верхового двору. Вартість вхідних квитків становить від 13 до 27 євро.

2. Собор святого Стефана

Собор святого Стефана, Відень

Католицький Собор Святого Стефана – це символ не тільки Відня, але і всієї Австрії. Розташований у центрі старого міста на площі святого Стефана.

Найвищою є висота південної вежі собору і вона становить 136,44 м. У храмі встановлено три органи. Під час Другої світової війни собор зазнав руйнувань, зокрема було знищено один із органів.

Втім, у 1960 році у соборі святого Стефана замість знищеного встановили новий орган, який має 10000 органних труб і є найбільшим органом в Австрії.

Собор святого Стефана, Відень

Собор справляє величне враження незалежно від того, чи ми спостерігаємо ззовні або чи знаходимося всередині.

Відвідати собор можна безкоштовно, а за плату у розмірі 5 євро (для дітей 2-3 євро, залежно від вікових категорій) можна піднятися на Південну вежу та оглянути  величний і старовинний Відень з висоти.

3. Музейний квартал

Музейний квартал, Відень

Музей сучасного мистецтва, Музей Леопольда, Кунстхалле, дитячий Zоом Kindermuseum, установи мистецтва і культури – усе це разом становить єдиний великий комплекс, який називають Музейним кварталом.

Уявіть собі тільки – його площа становить 6 гектарів.  У Музейному кварталі Відня регулярно проводять літературні фестивалі, концерти, виставки картин тощо.

На просторому подвір’ї комплексу облаштовано місце відпочинку, яке полюбляють, як городяни, так і гості австрійської столиці. Не забудьте і Ви туди завітати.

4. Віденська опера

Віденська опера

Віденська державна опера є одним із кращих оперних театрів світу. За кількістю вистав, які тут проводять 285 днів на рік, вона займає перше місце у світі. Також тут проводяться традиційні щорічні бали.

Бути у Відні не бачити віденську оперу? Ну, реалізувати цей задум не так вже й просто для українського туриста. Сидячі квитки на оперні вистави коштують від 10 до 240 євро.

Віденська опера

При цьому, слід зауважити, що найдешевші місця розташовані на верхніх гальорках – звідти буде усе добре чути, але далеко не все вдасться побачити.

Але за 2-4 євро можна придбати квиток зі стоячим місцем – звідти буде усе добре видно і чути. Також можна замовити екскурсію і опинитися за лаштунками Віденського оперного театру.

5. Кафе Захер

Кафе Захер

Кафе Захер – найкраще місце для того, щоб скуштувати знаменитої віденської кави. Розташоване воно у дуже зручному місці – якраз навпроти Віденського оперного театру.

Кафе користується неабиякою популярністю як серед місцевих мешканців, так і серед туристів.

Родзинкою закладу є фірмовий торт “Захер”, який можна замовити собі до кави. Коштує він відносно не дорого і не тільки по австрійським міркам –  близько 6 євро.

6. Пратер

Пратер, Відень

Пратер – це громадський зелений парк, одне з улюблених місць відпочинку городян та гостей Відня. Складається він з двох частин.

Перша – це зелена зона, де проводять різноманітні міжнародні ярмарки. Також тут розташовані іподром, велодром та ряд спортивних майданчиків.

У другій зоні парку розміщені атракціони. Тут можна подивитися на величне місто з висоти гігантського колеса огляду. Окрім ряду найрізноманітніших атракцій у цій частині парку також знаходиться музей мадам Тюссо.

Парк відкритий для відвідувачів 12 місяців у році і у будь-яку пору тут є чим зацікавити відвідувачів.

7. Бельведер

Бельведер, Відень

Палацовий комплекс Бельведер збудований на початку 18-го століття. Красива споруда у стилі бароко була споруджена для принца Євгенія Савойського і слугувала йому літньою резиденцією.

Сьогодні тут у двох палацах комплексу розміщена Австрійська художня галерея з чудовою колекцією творів.

У галереї представлені роботи австрійських художників, відомі полотна французьких імпресіоністів, а також творіння скульпторів 19-20 ст.

8. Будинок Хундертвассера

Будинок Хундертвассера

Австрійський художник Хундертвассер у 1986 році побудував незвичайний житловий будинок з нестандартно спроектованою поверховістю. Ні всередині, ні на фасаді споруди нема прямих ліній.

Це незвичне і захоплююче видовище – такий собі чудний атракціон.
У будинку є 52 квартири, 4 офіси, 16 приватних і 3 загальні тераси, а також приблизно 250 дерев і чагарників.

Цікаво, що будинок Хундертвассера є третьою за відвідуваністю туристичною пам’яткою Австрії після Шенбрунна та Зальцбурга.

9. Ратуша

Віденська ратуша

Віденська ратуша – іще одна будівля, яка варта уваги туристів. Знаходиться вона у центральному районі столиці Австрії – Внутрішньому місті.

Тут знаходиться представництво бургомістра і муніципалітету міста. Загальна площа приміщень ратуші становить близько 110 квадратних метрів.

Воно й не дивно, адже спорудили її у 1883 році тому, що попередня, так звана Стара ратуша, виявилася затісною для місцевих чиновників.

Приміщення ратуші використовують для проведення балів, концертів та різноманітних виставок. А таких заходів впродовж року у Відні близько 800.

10. Палац Шенбрунн

Палац Шенбрунн

Палац Шенбрунн –  це своєрідна туристична ягідка на віденському “торті”.
Найбільший ансамбль в стилі австрійського бароко побудований у 18 ст. Палац служив основною літньою резиденцією імператорської династії Габсбургів.

Тут налічується 1441 кімната. Головними приміщеннями вважаються зал церемонії, Дзеркальний і Великий зали, Велика і Мала галереї, кімната Roesselzimmer, робочий кабінет і спальня імператора Франца Йосифа, а також кімната Наполеона, який свого часу теж мешкав у цьому розкішному палаці.

Шенбрунн, Відень

Ціна вхідного квитка у палац становить близько 15 євро. Але не обов’язково заходити у внутрішні приміщення палацу. Там є на що подивитися і зовні.

Територія палацу оформлена парком з фонтанами і скульптурами, павільйоном з колонадою і невеликим ставком.

Загалом, двох годин може виявитися замало для того, щоб вдосталь погуляти територією і насолодитися краєвидами.

Шенбрунн – є одним із найпопулярніших туристичних місць Австрії. Ансамбль включений в список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Підготував Олег КУРИЛО