п’ятниця , 19.04.2024

Голова офісу Президента готовий “дозволити Донецьку й Луганську російську мову”

Очільник канцелярії президента України Андрій Богдан не проти надати російській мові статус регіональної у Донецькій та Луганській областях, якщо ці регіони повернуться під контроль України.

Про це він заявив у інтерв’ю видання “РБК-Україна”.

“Особисто моя думка: я б дозволив Донецьку й Луганську державну – українську, регіональну – російську й за умови, що після цього вони – територія України”, – повідомив голова Офісу президента.

Відповідаючи на запитання, “а якщо так само захоче Харків і Одеса”, Андрій Богдан сказав: “Давайте тоді всіх змусимо розмовляти українською? Тоді зупинимося на тому, що Україна – це в нас буде Тернопільська, Львівська та Івано-Франківська області. Ми повинні шукати компроміси чи ми повинні всім нав’язувати думку якоїсь частини України”.

Водночас Богдан виступає проти того, щоб зробити російську другою державною.
“Я сам зі Львова, у мене ж там “бандерівці”, я за українську мову і я за Україну. Але в нас є проблема, її треба вирішувати. Ми говоримо, нескінченно, а нічого не вирішуємо, а треба вирішувати”, – уточнив він.

Водночас Андрій Богдан не пояснив, хто нині забороняє жителям Донбасу розмовляти російською.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявляв, що Росія, почавши війну та анексувавши частину території України, була змушена “захищати російськомовне населення” на Донбасі і в Криму. Утім ці заяви були лише прикриттям військового вторгнення.