четвер , 28.03.2024

У Карпатах у високогірному селі впав метеорит (ВІДЕО)

Гість із космосу у Карпатах – метеорит впав на людське обійстя у селі Замагора, що у Верховинському районі Івано-Франківської області.

метеорит, Карпати

Метеорит добряче налякав господаря, від гуркоту у нього позакладало вуха і мало не згорів гараж. Каменюку показали науковцям і ті підтвердили – це справді метеорит і в Карпатах такі знаходять не часто.

Чоловік виносить з хати, на перший погляд, звичну каменюку і розповідає неймовірну історію, повідомляє ТСН.

“Спочатку був спалах, а потім сильний удар, так ніби смерека впала”, – розповідає житель Замагори Богдан Генсецький.

Пізно ввечері чоловік порався біля машини. Від удару йому аж вуха позакладало. Спочатку подумав що хтось не смішно жартує – може навіть і гранату кинув. Побіг на дорогу шукати хуліганів та натомість побачив як палає гараж.

Подався туди, погасив вогонь і тоді побачив як щось шипить. Каже, каменюка остигла лише за кілька годин. Згодом чоловік побачив у гаражі діру, яку пробила розпечена каменюка.

На сімейно-товариській раді, горяни полазивши по Інтернету, відкинули версію про те, що це якась запчастина від літака. Натомість припустили – щось прилетіло із космосу і зовні воно дуже схоже на метеорит.

Сокирою Богдан Генсецький навіть намагався розрубати, аби подивитися що там усередині. Але марно.

Знахідку показали науковцям. Проконсультувати погодилися фахівці технічного університету нафти і газу.

Науковці дійшли висновку, що таки метеорит впав у Замагорі. Вага метеорита майже 2,5 кілограми. Швидше за все йдеться про кондрит – найпоширеніший тип кам’яних метеоритів.

“Коли метеорит проходив атмосферу землі, він розігрівався до кількох тисяч градусів і відповідно він оплавився. Я бачу, що тут і камінь, і залізо й нікель. Тому він має таку вагу” – каже професор Олег Адаменко.

Щороку на землю падають майже два мільйони тон метеоритів. Але люди знаходять одиниці. Серед колекціонерів – це ходовий товар.

Кондрити, як отой, що впав у Замагорі, продаються щонайменше за ціною 15 гривень за грам. Втім, продавати свою знахідку Богдан Генсецький наразі не збирається.

Чоловік віддав цю знахідку у Музей гуцульської магії, бо вважає – у Карпатах цей метеорит впав не дарма. А з науковцями домовився після свят продовжити експертизу.