п’ятниця , 29.03.2024

Газовики назвали причину загибелі 7 людей в Івано-Франківську

За перший квартал 2018 року спеціалісти ПАТ «Івано-Франківськгаз», під час інвентаризації газових приладів  виявили 125 порушень в роботі димовентканалів (ДВК)  та 364 самовільно встановлених газових приладів. Внаслідок чого було відключено 489 побутових газових приладів.

Як повідомили в ПАТ «Івано-Франківськгаз», перевірка газовиками здійснювалася комплексно: герметичність системи газопостачання, наявність тяги в ДВК та відповідність встановлених газових приладів до зареєстрованих в газовому господарстві.

Загалом було перевірено 87,9 тис. помешкань, з них 44,2% з димохідними газовими приладами.  У цих  квартирах  перевірка здійснювалася позачергово, оскільки  балансоутримувачі та власники будинків (з формою самоуправління)  не здали вчасно акти справності та прочищення каналів, а на вимогу здійснити таку перевірку – не реагували.

Від правильної роботи димових та вентиляційних каналів безпосередньо залежить життя та здоров’я людей, оскільки  найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи.

«На відміну від турбокотлів, які для згорання газу використовують повітря з вулиці і виводять продукти згорання на вулицю, димохідні котли для функціонування використовують кімнатне повітря, а продукти згорання виводяться  в димоходи.  При несправних димоходах та вентканалах шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. І як наслідок – отруєння чадним газом», – каже технічний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.

Так,  головною причиною нещасного випадку по вул. Січових Стрільців, 16 Б в Івано-Франківську, який наприкінці 2017 року забрав життя семи людей, був засмічений димовий канал та відсутність тяги.

«У квартирі №2  виявлено ряд порушень:  встановлений двоконтурний котел«Immergas-24» з відводом  продуктів згорання в  непрохідний димовий канал, відсутність припливу свіжого повітря, непрацююча автоматика безпеки  котла та закритий поліетиленовим пакетом вентиляційний канал. Усе це призвело до вигорання кисню в приміщені кухні  та  потрапляння  продуктів згорання у помешкання»,  –  додає Ігор Височанський.

А вже через негерметичність будівельної конструкції димового каналу та міжповерхових перекриттів  смертельний газ потрапив у квартиру сусідів – №3.

Нещасного випадку, кажуть газовики, можна було уникнути, якщо б власники вчасно перевірили справність ДВК, а також встановили сигналізатор загазованості.

Нагадаємо, 30 грудня, в Івано-Франківську в будинку по вулиці Січових Стрільців (центр міста), знайшли  шість трупів: чоловік, дружина та четверо дітей. Причиною загибелі родини Гордієнків стало отруєння чадним газом. Також в будинку, де загинула ціла сім’я, знайшли ще одне тіло – молодої жінки.

Після цих випадків в Івано-Франківську в помешканнях містян розпочалиперевірку димвентканалів.

Джерело: “Фіртка”