середа , 23.10.2024

На Київщині з’являться три нові заповідники

У Київській області незабаром з’являться три нові ботанічні пам’ятки природи. Одна з них, як зауважують Вишгород новини, буде розташована у Вишгородському районі.

заповідник квіти

Відомо, що держекоінспекція хоче створити пам’ятки природи місцевого значення “Дубовий ліс”, “Ботанічна” та “Ковила в межах села Веселе”. Вони будуть у Бородянському, Вишгородському та Бориспільському районах, де є багато рідкісних видів флори, включаючи ті, що перебувають під захистом Червоної книги України.

Ці нові охоронні зони, як пише “Вишгород Онлайн”, відіграватимуть ключову роль у збереженні біологічного різноманіття області. В місцях із особливим статусом будуть заборонені будь-які дії, які можуть завдати шкоди природному середовищу. Це забезпечить захист рідкісних видів рослин і їхнє подальше існування.

Заповідник “Ботанічна” з’явиться на території Першотравневого лісництва Клавдієвської лісової науково-дослідної станції, що біля села ЛютіжВишгородського району. Площа становитиме 2,1 гектара.

Інший заповідник, під назвою “Дубовий ліс”, матиме площу у 2,3 гектари й буде розміщений на території Шибенського лісництва, що належить до Державного підприємства “Клавдієвська лісова науково-дослідна станція”. Ця зона розташована поруч із селом Шибене в межах Бородянської селищної громади Бучанського району.

А “Ковила в межах села Веселе” стане новим заповідником із площею 0,06 гектара. Село входить до складу Дівичківської сільської територіальної громади Бориспільського району.

В екоінспекції столичного округу зауважили, що Київщина є одним із лідерів в Україні за темпами створення нових заповідників. На початку поточного року в області було вже 305 природоохоронних територій та об’єктів, із яких 26 мають національне значення, а 279 – місцеве. Їхня загальна площа – понад 296 тисяч гектарів.

Завдяки впровадженню нових заповідних зон будуть захищені рідкісні види флори, що розвиваються в цих місцях. Кожна нова така територія зона є важливим притулком для дикої природи, де можуть вціліти унікальні види рослин. Збереження цих місць є ключем до підтримки біологічного різноманіття на Землі.

Крім того, заснування нових заповідників спонукає до зростання екологічної освіченості серед населення. Люди стають більш усвідомленими щодо цінності природи та її важливості для збереження життя наступних поколінь.