понеділок , 16.09.2024

Як дбати про інтимне здоров’я жінки: гінекологічні поради

Жіноче тіло відрізняється від чоловічого не тільки своєю анатомічною будовою, але і фізіологією. Тому турбота про інтимне здоров’я жінки вимагає унікального підходу.

гінеколог

Самопочуття жінки значною мірою залежить як від перебігу менструального циклу, так і від етапу життя, наприклад, вступу в менопаузу.

Менструальний цикл – що це взагалі таке?

Менструальний цикл є одним з основних факторів, що визначають здоров’я жінки. Його можна порівняти з природним дороговказом – знання елементарної інформації про нього дозволить швидко реагувати при появі відхилень від норми.

Скільки днів має нормальний цикл?  Менструальна кровотеча відбувається в середньому кожні 28 днів. У багатьох жінок спостерігаються невеликі відхилення від норми протягом циклу – від 2 до 4 днів, але вони не свідчать про серйозні проблеми зі здоров’ям. Варто пам’ятати, що він складається з 4 фаз, тобто менструальної, фолікулярної, овуляції та лютеїнової фаз.Стежити за своїм інтимним здоров’ям стане набагато легше, коли ви пізнаєте свій організм і процеси, що в ньому відбуваються. Тоді – на основі сигналів, які посилає ваше тіло щомісяця – ви можете помітити потенційні гормональні збої.

Як має виглядати нормальна менструація? Менструальна кров може приймати різні кольори. На її відтінок впливають прийняті ліки, інтенсивні фізичні навантаження і нестача вітамінів та мінералів.

Які симптоми вважаються тривожними? До них відносяться наявність великих згустків, запах тухлого, поту або риби, а також сірі або чорні виділення.Ще одним ключовим моментом жіночого циклу, який дає важливу інформацію про інтимне здоров’я жінки, є овуляція, яка у людини з 28-денним циклом відбувається між 13 і 15 днями. Найбільш поширеними симптомами овуляції є зміна консистенції слизу, підвищення температури тіла, периовуляторні кров’янисті виділення, болючість молочних залоз, односторонній біль невеликої інтенсивності внизу живота та підвищення лібідо.

Звернутися до приватний гінеколог Івано-Франківську має спонукати не тільки відсутність менструації та зміни зовнішнього вигляду крові чи тривалості менструального циклу, а й такі захворювання, як міжменструальні кровотечі, у тому числі після статевого акту, виділення з піхви, запалення, інфекції та хронічні болі внизу живота.

Найпоширеніші гінекологічні проблеми у жінок

З якими жіночими захворюваннями найчастіше звертаються під час відвідування гінекологічного кабінету? Крім згаданих раніше порушень менструального циклу, слід звернути увагу на наступні стани:
1. ендометріоз,
2. синдром полікістозних яєчників,
3. міоми і поліпи матки,
4. кісти яєчників,
5. вульвіт,
6. аднексит,
7. біль у грудях,
8. вульводінія (біль в інтимних місцях),
9. безпліддя,
10. побічні ефекти гормональної контрацепції.

Перераховані вище проблеми зі здоров’ям найчастіше стикаються з жінками репродуктивного віку. Однак варто пам’ятати, що для кожної жінки природний хід подій – входження в період менопаузи. Середній вік його початку – 51 рік. Цікаво, що перші неприємні симптоми клімаксу можуть з’явитися навіть за 10 років до повного припинення менструацій.

Ви помітили в собі тривожні сигнали і не знаєте, що саме відбувається з вашим тілом? Пам’ятайте, що не варто боротися з ними самостійно – в цьому випадку також рекомендується відвідати гінеколога, який із задоволенням розповість вам про перебіг цього етапу життя.

Коли краще йти до гінеколога

Коли краще йти до гінеколога – до або після місячних? Оптимальним вважається період між 3-м і 5-м днем ​​від закінчення менструальної кровотечі. Пам’ятайте, що якщо ви боретеся з тривожними симптомами з боку репродуктивної системи – день циклу не має значення – якомога швидше зверніться до лікаря.