понеділок , 08.07.2024

Світло, яке згасає. Чи вистачить Україні електроенергії взимку?

Прогнози на наступну зиму стають все похмурішими. Адже Росія продовжує планомірно знищувати українську інфраструктуру.

світло

Наша енергосистема отримала ураження, від яких будь-яка інша — вже б сколапсувала. Але ми досі тримаємося та готуємося до дуже непростого сезону холодів. Чи будемо зі світлом, з’ясовував Центр громадського моніторингу та контролю. 

Втрати — еквівалентні споживанню Нідерландів

Бурштинська теплоелектростанція на Івано-Франківщині, яку росіяни атакували аж 12 разів, більше не підлягає відновленню. Повністю знищено і Трипільську ТЕС на Київщині, яку окупанти поцілили ще у квітні. До того у березні росіяни зруйнували Зміївську ТЕС у Харківській області. Також у березні Росія поцілила ДніпроГЕС у Запоріжжі.

Загалом, впродовж весни та початку літа цього року Україна втратила половину потужності наших електростанцій — більш як 9 ГВт. За словами очільника “Укренерго” Володимира Кудрицького, це обсяг електроенергії, який у пікові години при спекотній температурі споживають Нідерланди або ж Словаччина та країни Балтії разом узяті. “Треба розуміти, що за такого масштабу ураження абсолютно будь-яка інша енергосистема Європи вже б давно сколапсувала”, — заявив Кудрицький в інтерв’ю Hromadske.  

Імпорту — замало

Щоб перекрити дефіцит Україна імпортує електроенергію усіх чотирьох країн Євросоюзу, з якими у нас є кордон: Словаччини, Румунії, Угорщини та Польщі. Частково електроенергію транспортують в Україну з Румунії мережами Молдови. Але максимальна технічно можлива потужність імпорту нині — 1,7 ГВт на годину — менше четвертини від втрачених 9 ГВт. “Імпорт з ЄС дозволяє стабілізувати ситуацію в енергосистемі та дещо пом’якшити навантаження щодо відключень електрики. Без нього в українців проміжки без електроенергії були б значно триваліші”, — пояснив Кудрицький. 

Він  також спростував чутки про нібито експорт української електрики за кордон під час блекаутів. “Я з великим подивом читаю дописи в соцмережах, в яких показують фізичні перетоки електроенергії з України, відображені на сайті ENTSO-E, і стверджують, що нібито це експорт. Насправді це транзитні фізичні перетоки. Наприклад, Румунія може транспортувати електроенергію через Україну до Угорщини через слабкі зв’язки у своїй енергосистемі. Це означає, що електроенергія заходить в Україну і виходить, не залишаючись у нас. Україна нічого не експортує і нічого не втрачає”, — зазначив очільник “Укренерго”.

Лише 6 годин світла на добу

Майбутня зима, на думку Кудрицького буде дуже непростою. “Реальна ситуація залежатиме від багатьох чинників, основний із яких — обстріли. Неможливо зараз передбачити їхній характер, масованість і влучність”, — заявив Кудрицький.

За оцінками генерального директора YASNO Сергія Коваленка, цієї зими дефіцит електроенергії  становитиме до 35%. “Якщо потім відняти критичну інфраструктуру, якщо потім все зробити, то ми можемо дійсно сидіти 6-7 годин зі світлом. Але це треба вже в серпні обговорювати, тому що буде зрозуміло, які в нас можливості по імпорту і скільки ми встигнемо, відновити генерації”, — пояснив Коваленко.

А на думку директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка, стан енергетичної системи України наразі — 3 з 12. І для відновлення потужностей Україні знадобиться не менше 2 років. “Тобто дві зими у нас обмеження будуть практично гарантовано. На другу зиму 2025-2026 вони будуть мінімізовані, але, цілком ймовірно, що будуть”, — вважає експерт.

Читайте також –
Ворог завдав ракетного удару по енергетичному об’єкту на Прикарпатті