неділя , 08.09.2024

Помер хлопчик з Прикарпаття, який перебував в “Охматдиті” на момент ракетного удару

У Києві 12 липня помер семирічний Єгор Завадецький із села Голинь Калуської громади, що на Івано-Франківщині. 

Хлопчик лікувався в “Охматдиті” під час ракетного удару РФ 8 липня.

Про це у коментарі Суспільному розповіла адміністраторка Центру надання адміністративних послуг села Голинь Любов Завадецька.

“Хлопчик впав з велосипеда. В нього було пошкодження печінки, велика втрата крові. Дитину госпіталізували в лікарню у Калуші, прооперували. Потім відправили у Франківськ. Його оглянули й сказали, що вони нічого не можуть зробити. Єгора транспортували “швидкою” в “Охматдит” у Київ. Там підтвердили, що загрози життю немає та прооперували. Операція тривала дев’ять годин. Через два дні прооперували ще раз. Після цього 10 чи 11 днів дитина була в комі”, — розповідає Любов Завадецька.

8 липня, після влучання ракети в лікарню “Охматдит”, семирічного Єгора Завадецького перевезли у київський кардіоцентр.

“Коли було влучання ракети, мама так надіялася, що Єгор житиме. Я з нею спілкувалася телефоном. Вона казала, що скрізь повилітали вікна, а в тій палаті, де була дитина, в реанімації, залишилося вікно ціле. Дитину не зачепило. Просто повимикали всі апарати, які підтримували життєдіяльність. Його перевезли в іншу лікарню. У кардіологічній лікарні він ще був два дні й потім помер”, — каже Любов Завадецька.

Єгор Завадецький навчався в школі у селі Голинь. Хлопчик закінчив 1 клас. 20 вересня дитині мало виповнитися вісім років.

Зі слів жінки, односельці допомагали сім’ї Завадецьких. Під час збору, який оголосив священник, зібрали 20 тисяч гривень. Зараз місцеві жителі шукають транспорт, щоб доправити тіло хлопчика в Голинь.

Любов Завадецька розповіла, що в родині Завадецьких — четверо дітей. Сім’я — родом із Херсонської області. Вона переїхала в Голинь у 2023 році. Проживає родина в орендованому будинку.

Що відомо про обстріл “Охматдиту” у Києві 8 липня

Зранку 8 липня на Київщині та в Києві працювали сили ППО через ракетну атаку РФ. Уламки впали в семи районах столиці. Загинули понад 33 людини, більше сотні поранені.

Зокрема, під час ранкового ракетного обстрілу столиці постраждала дитяча лікарня “Охматдит”. Війська РФ цілеспрямовано запустили по дитячому медзакладу ракету Х-101.

Ракета повністю зруйнувала корпус токсикології та пошкодила ще чотири. Постраждали десять хірургічних відділень, п’ять онковідділень, два соматичні відділення, інтенсивна терапія, дві реанімації, операційні блоки, відділення радіології та променевої терапії, частина онкогематологічної лабораторії.

Дітей, які перебували на лікуванні в “Охматдиті”, евакуювали в інші медзаклади.

Після атаки 8 липня в “Охматдиті” не було світла, кисню та водопостачання.

Надвечір 9 липня енергетики ДТЕК почали встановлювати три трансформаторні підстанції, щоб повністю заживити “Охматдит”.

Читайте також –
Війна і добробут: як українці бачать майбутнє влітку 2024-го