неділя , 08.09.2024

Акумулятор для авто: як обрати і де купити?

При покупці автомобільного акумулятора варто знати кілька важливих характеристик та особливостей, на які потрібно звернути особливу увагу.

акумулятор

Пропозиція автомобільних акумуляторів магазину https://aku.lviv.ua вражає своєю великою кількістю. Звичайно, ключовими параметрами при покупці є: полярність, пусковий струм і потужність, але це ще не все. Багато водіїв задаються питанням, чи буде дешевий акумулятор працювати так само добре, як фірмовий аналог. Є ще питання техніки, яка впливає не тільки на ціну. Гелевий акумулятор, AGM чи традиційний?

Види акумуляторів

У найзагальнішому поділі є два типи акумуляторів. Старіші, які стають все менш поширеними, це так звані сервісні батареї, оснащені заглушками для доливання електроліту. Ви також зустрінете інший термін: свинцево-кислотний акумулятор. В даний час акумулятори такого типу замінюють необслуговуваними моделями. У них немає можливості відкрити кислотні камери і, що найголовніше, немає необхідності поповнювати електроліт. Необслуговувані батареї зазвичай мають оглядове скло, за допомогою якого можна перевірити стан заряду. Зелений колір означає, що акумулятор заряджений і рівень електроліту достатній. Чорний означає необхідність підзарядки, а білий або жовтий означає необхідність заміни старої батареї.

Необслуговувані батареї можна розділити на заповнені традиційним електролітом або такі, що містять так званий електроліт у пастці. У другому випадку є два рішення: гелевий акумулятор і акумулятор AGM. Перший замість традиційного електроліту містить кислоту, змішану з кремнеземом (у вигляді гелю). У другому (AGM) електроліт концентрується в спеціальних скловолоконних матах. Крім більшої енергоефективності, гелеві та AGM батареї більш стійкі, ніж традиційні. Вони краще переносять удари та екстремальні температури.

Гелеві акумулятори – переваги, недоліки, застосування

Герметичність, стійкість, хороша регенерація після розряду і низький рівень саморозряду – це найбільші переваги, якими відомі гелеві акумулятори. До основних недоліків можна віднести їх відносно низьку потужність, що означає, що вони рідко використовуються як стартерні акумулятори в автомобілях.Щільна конструкція і стійкість до саморозряду роблять гелевий акумулятор ідеальним для мотоцикла, квадроцикла, човна або снігохода.

Акумулятори AGM – найважливіша інформація

Вибір акумулятора також залежить від конструкції стартера. Акумулятори AGM створені спеціально для автомобілів з системою старт-стоп. Їх часто плутають з гелевими, але вони суттєво відрізняються. Перш за все, технологія AGM забезпечує високі значення пускового струму. З цієї причини вони рекомендовані для автомобілів з великою кількістю споживачів електроенергії. Ще однією перевагою є безпека – навіть якщо корпус пошкоджений, протікання бути не повинно. Це завдяки структурі на основі скловолоконних матів, просочених згаданим електролітом.

Крім автомобілів із системою старт-стоп або автомобілів, оснащених системою рекуперації енергії гальмування, акумулятор AGM чудово працюватиме в позашляховиках і мотоциклах. Варто зазначити, що акумулятори EFB також рекомендуються для автомобілів із системою рекуперації енергії (старт-стоп), які зазвичай дешевші за AGM. Якщо коротко, то акумулятори EFB можна охарактеризувати як проміжну ланку між класичним свинцево-кислотним типом і AGM.

Основні параметри акумулятора

Основними параметрами, що характеризують акумулятор, є: ємність і пусковий струм. Ємність, подана в Аг (ампер-годинах), визначає здатність батареї зберігати електричну енергію. Ємність акумулятора залежить від об’єму (потужності) двигуна та додаткового обладнання. Параметри акумулятора для автомобіля залежать від кількох факторів.

Варто мати на увазі, що правило, що чим більше акумулятор, тим краще, в більшості випадків виявляється помилковим. Батарея із занадто великою ємністю буде недозаряджена, що призведе до різкого зниження ефективності, особливо в холодні дні. У свою чергу, батарея із занадто низькою ємністю не буде живити всіх споживачів електроенергії і швидко вийде з ладу в результаті повторних циклів глибокого розряду і перезаряду.

Пусковий струм, значення якого вказано в А (амперах), є величиною, яка визначає одноразові короткочасні витрати енергії, які здатна генерувати батарея. Це особливо важливо взимку, коли стартер споживає величезну кількість енергії, необхідної для запуску двигуна. Тому варто вибирати акумулятори з максимально високим пусковим струмом.

Форма і полюси батареї

Одним з важливих елементів, на який варто звернути увагу при виборі акумулятора, є його форма. У кожному автомобілі є певне місце для акумулятора. Деякі кріпляться за допомогою так званої лапки. Інші – гвинтові, покривають зверху і мають підставу без спеціального профілювання. Ширина, довжина і висота батареї повинні ідеально підходити до місця установки. Завдяки цьому він не буде рухатися під час руху або викликати коротке замикання, торкаючись полюсами металевих елементів автомобіля. У свою чергу, полюси акумулятора повинні бути узгоджені з електроустановкою.

Де купити надійний акумулятор?

Найкраще місце для покупки автомобільного або мотоциклетного акумулятора – це авторитетний магазин “Акумулятори Львів”. Тут ви можете вибрати акумулятор, який прослужить вам довгий час. Вибираючи товар із пропозиції магазину, ви можете бути впевнені в належному зберіганні при рекомендованій температурі та вологості. Покупки в https://aku.lviv.ua/ – це також гарантія оригінального походження, доступності цін та широкого асортименту.